latinica  ћирилица
22/05/2017 |  12:11 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Spriječiti ponavljanje nasilja u porodici (VIDEO)

Članice Fondacije Lara iz Bijeljine u prethodnom periodu radile su na projektu Praćenja postupanja policije u slučajevima rodno zasnovanog nasilja.
Bijeljina- sprečavanje nasilja u porodici - Foto: RTRS
Bijeljina- sprečavanje nasilja u porodiciFoto: RTRS

Predstavljeni su statistički podaci, dokumenti i utisci razgovora sa policijskim službenicima. Cilj projekta je sprečavanje ponavljanja nasilja u porodici.

Fondacija Lara je tokom protekle godine provela projekat monitoringa postupanja policijskih službenika u slučajevima rodno zasnovanog nasilja. Projekat je rađen u saradnji sa Ženskim centrom iz Trebinja, a partneri na projektu bila su udruženja žena iz Tuzle i Sarajeva. Iz Fondacije kažu da je u prošloj godini bilo 400 prijava nasilja na SOS telefon, a da se za direktnu pravnu pomoć obratilo oko 200 žena.

- Podaci govore da sve više imamo procesuiranih predmeta kao prekršajna djela u odnosu na krivična. Rezultati upravo ovog istraživanja su pokazali da je razlog za takvo kažnjavanje što kvalifikacija nije u nadležnosti policije, kao i to da žrtve sve više gube povjerenje u rad institucija, a takođe veliki problem predstavlja i odustajanje žrtava od daljeg svjedočenja - kaže Milka Stević, iz Fondacije Lara.

U projektu su bili angažovani policijski službenici iz Trebinja i Bijeljine, sarajevskog i tuzlanskog kantona, Distrikta Brčko. Podaci policijske uprave Bijeljina govore da je u prva četiri mjeseca ove godine prijavljeno 15 slučajeva nasilja u porodici, od toga su tri lica povratnici u izvršenju krivičnih djela.

Portparolka Policijske uprave Bijeljina Aleksandra Simojlović navela je da su najčešći izvršioci ovih djela muževi i očevi, koji vrše nasilje nad ženama.

- S obzirom na to, da se nasilje može ispoljavati fizički, psihički, seksualno i ekonomski, u Srpskoj je najviše zastupljeno fizičko nasilje, ali proteklih godina žrtve su trpile i seksualno nasilje, ali i psihološko - navela je portparolka.

Žrtve nasilja u porodici uglavnom su starosti od 30 do 50 godina, ali često su žrtve i djeca. Nasilnici su uglavnom od 30 do 40 godina, a zbog nedostatka dokaza sve češće se odustaje od njihovog procesuiranja.