latinica  ћирилица
22/05/2017 |  13:49 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

MUP: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti u Srpskoj (VIDEO)

Stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj je zadovoljavajuće i u proteklom periodu nije bilo krivičnih djela koja bi posebno uznemiravala građane i javnost, izjavio je danas zamjenik direktora Policije Srpske Radomir Domuzin.
Pres konferencija MUP-a RS -
Pres konferencija MUP-a RS

"Takođe, nije bilo krivičnih djela koja bi izazvala nesigurnost kod građana", rekao je Domuzin novinarima u Banjaluci, predstavljajući rezultate rada Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske za četiri mjeseca ove godine.

On je naveo da su u navedenom periodu u Srpskoj smrtno stradala 164 lica ili manje za 16,8 odsto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

Domuzin je precizirao da su od ukupnog broja smrtno stradalih lica, tri stradala kao žrtve ubistava, devet usljed požara i eksplozija, 22 lica u saobraćajnim nezgodama, 60 usljed zadesne smrti, dok je 70 lica izvršilo samoubistvo.

Prema njegovim riječima, za četiri mjeseca ove godine evidentirano je 2.921 krivično djelo, ili 348 manje nego u istom periodu prošle godine, a nadležnim tužilaštvima je podneseno je 2.498 izvještaja protiv 2.308 lica.

"Najznačajnije mjesto zauzimaju krivična djela opšteg kriminaliteta, kojih je u prva četiri mjeseca ove godine bilo 2.418 ili manje za 14,2 odsto nego u istom periodu prošle godine, zatim 296 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, 127 krivičnih djela iz bezbjednosti saobraćaja, te 80 krivičnih djela koja se odnose na droge", rekao je Domuzin.

On je istakao da ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 78,3 odsto, dok je rasvijetljenost po nepoznatom počiniocu skoro 60 odsto.

"Policijski službenici su za protekla četiri mjeseca upotrijebili silu u 1.933 slučaja protiv 1.943 lica. Evidentirano je 10 napada na policijske službenike, a jedan policijski službenik je zadobio teže tjelesne povrede", naveo je Domuzin.

On je naveo da je otkriveno 296 djela privrednog kriminaliteta, a da je tužilaštvima podnesen 201 izvještaj protiv 244 lica, gdje je među najvažnijim djelima iz ove strukture bilo 29 pronevjera, 28 zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te 24 slučaja falsifikovanja novca.

Domuzin je rekao da je počinjenim krivičnim djelima iz oblasti privrednog kriminaliteta pričinjena materijalna šteta i samim tim protivpravna imovinska korist iz ovih djela od oko 24 miliona KM.

"Značajni rezultati ostvareni su i u borbi protiv korupcije, gdje je za prva četiri mjeseca ove godine otkriveno 126 krivičnih djela koja imaju obilježje korupcije ili preko 15 više nego u istom periodu prošle godine, a ovim djelima je pričinjena značajna materijalna šteta od oko 23 miliona KM", naglasio je Domuzin.

On je istakao da je u periodu na koji se odnosi izvještaj rasvijetljen i određeni broj predmeta iz prethodnog perioda, među kojima je naveo osam razbojništava počinjenih od 2004. do 2011. godine na štetu banaka, pošte i drugih pravnih lica, kao i tri krivična djela iz 2008. i 2009. godine, u kojima su počinioci koristili eksplozivne naprave.