latinica  ћирилица
22/05/2017 |  14:33 ⇒ 14:42 | Autor: RTRS

Antonić: Pravosuđe Srpske funkcionalno jednostavnija cjelina pravosuđa u BiH

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske Vesna Antonić rekla je da je pravosuđe Srpske organizaciono i funkcionalno jednostavnija cjelina pravosuđa u BiH, kao i da su im rezultati ove godine znatno bolji u odnosu na prethodnu.
Vesna Antonć (foto: atvbl.com) -
Vesna Antonć (foto: atvbl.com)

Govoreći o različitoj primjeni zakona kada je riječ o ratnim zločinima, Antonićeva je na zajedničkoj konferenciji predsjednika sudova i glavnih tužilaca u BiH, koja se održava u Sarajevu, izrazila nadu da će Sud BiH preći na primjenu zakona SFRЈ koji se primijenjuje u Republici Srpskoj.

Kada je riječ o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u Republici Srpskoj, ona je rekla da je u Srpskoj formirano posebno tužilaštvo u okviru Republičkog tužilaštva i u okviru Vrhovnog suda postoji poseban odjel, te u okviru Okružnog suda u Banjaluci koji se bavi predmetima koruptivne prirode i organizovanog kriminala.

"U Srpskoj, Vrhovni sud je rješavao u 17 takvih predmeta, te ih je u 2016. godini sve riješio", istakla je Antonićeva.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ Milan Tegeltija izjavio je da je povjerenje javnosti u pravosuđe BiH poraslo prošle godine za šest odsto u odnosu na 2015. godinu, ali da to nije dovoljno.

"Moramo značajno poboljšavati taj ambijent, za šta će nam trebati vrijeme", rekao je Tegeltija na konferenciji i istakao da se povjerenje javnosti uvijek vraća dobrim rezultatima, odnosno boljim radom, ali svih javnih institucija u BiH.

Osvrćući se na postupke koji se vode protiv lica koja obavljaju visoke pozicije u pravosudnim institucijama, on je rekao da ih nikada nije bilo više, te dodao da sistem ima autokorektivne mehanizme koje je spreman da upotrebljava.

Komentarišući imenovanje sudije Milana Blagojevića u Senat Republike Srpske, Tegeltija je rekao da je stav Savjeta da je ta funkcija nespojiva sa dužnošću sudije, dodajući da je ta odluka upućena predsjedniku Okružnog suda u Banjaluci.

On je naveo da funkcija sudije ne smije biti pristrasna sa tim organom, te napomenuo da je Senat savjetodavni organ predsjednika Republike Srpske koji je na neki način organ izvršne vlasti.

Glavni tužilac Tužilaštva kantona Sarajevo Dalida Burzić rekla je da disciplinski postupci koji se vode protiv nosilaca funkcija u ovom tužilaštvu ne znači da je riječ o sve većoj korumpiranosti u pravosuđu u BiH.

"To je pokazatelj da institucije sistema funkcionišu, da kancelarija disciplinskog tužioca radi svoj posao, da je VSTS u stanju da se odupre svemu onom što nije dobro u našim redovima, a mi, kao nosioci pravosudnih funkcija, spremni smo i sposobni da se borimo protiv te pošasti i u svojim redovima", istakla je Burzićeva.

Prema njenim riječima, ako se svi ne budu tako ponašali u BiH, odnosno prvo čistili ispred svojih vrata, neće se daleko stići.

Glavni tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Fadila Amidžić rekla je da ovo tužilaštvo radi na više predmeta koruptivne prirode, dodajući da je trenutno u toku suđenje na više od pet predmeta.

Prema njenim riječima, izrečeno je više pravosnažnih presuda, među kojima je bilo dosta sporazuma o priznanju krivice.

Amidžićeva je rekla da ne postoje direktni pritisci na ovo tužilaštvo, ali da postoje indirektni, preko različitih medijskih istupa političara i na svjedoke i na rad tužilaštva, odnosno uticaj na sud koji još nije donio presudu.

Izvor: Srna