latinica  ћирилица
23/05/2017 |  11:52 ⇒ 11:59 | Autor: RTRS

Mas: Borba protiv korupcije - prioritet i obaveza BiH

Šef Odjeljenja Misije OEBS-a u BiH za politiku djelovanja i planiranje Јuri Mas izjavio je da je borba protiv korupcije jedan od osnovnih prioriteta i obaveza BiH i za njene zvaničnike koji su se dogovorili da će koristiti sva potrebna instituciona i operativna sredstva s ciljem da se građanima BiH obezbijedi sredina koja će biti slobodna od korupcije.
Јuri Mas na konferenciji za novinare u Sarajevu - Foto: SRNA
Јuri Mas na konferenciji za novinare u SarajevuFoto: SRNA

Mas je naglasio da je borba protiv korupcije "mnogo šira od borbe i aktivnosti pravosudnog sektora, jer je i prevencija jednako važna".

"Ključna komponenta prevencije korupcije u javnom sektoru jeste uspostavljanje efektivnih mehanizama za borbu protiv sukoba interesa", rekao je Mas danas u Sarajevu prije konferencije "Sprečavanje sukoba interesa u BiH - unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira".

Mas je podsjetio na to da se BiH obavezala OEBS-u da uvede, održava i jača sisteme koji će sprečavati sukob interesa, uključujući i izjave o imovinskom stanju za javne zvaničnike i politički izložena lica.

Prema njegovim riječima, cilj je da se obezbijedi da privatni interesi javnih zvaničnika ne dolaze u sukob sa javnim odgovornostima i dužnostima, kako bi mogli raditi u najboljem interesu građana BiH.

Mas je naglasio da trenutni sistem koji se odnosi na sukob interesa na nivou BiH ne funkcionše još od uspostavljanja 2013. godine, te istakao da se povjerenje građana u vladavinu prava i demokratske institucije mora ponovo uspostaviti, a da su ključna komponenta svega toga efektivni mehanizmi za sprečavanje sukoba interesa.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldun Sino rekao je da rješavanje problema sukoba interesa nije samo važno za cijelo društvo nego je način da se unaprijedi rad javnih službi, te vrati povjerenje građana u javne službe i javni sektor.

"EU prati rješavanje problema sukoba interesa već nekoliko posljednjih godina. Ovaj segment je dio Reformske agende, ali i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", naveo je Sino, te dodao da je od 2013. godine, kada je sistem uvođen, naglašavano da sistem neće biti funkcionalan, što se, kako je rekao, pokazalo tačnim.

Prema njegovim riječima, međunarodni standardi nalažu da tijelo koje sprovodi zakon mora biti nezavisno, kvalifikovano i mora postaji druga instanca, odnosno pravo na žalbu, a današnja konferencija je prilika da se on unaprijedi.

Sino je apelovao da se institucije BiH pobrinu da sistem bude funkcionalan i da omogući bolji kvalitet službi, te podsjetio da se BiH na to obavezala u okviru procesa priključenja članstva u EU.

Šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek rekao je da je BiH, kao članici te organizacije, borba protiv korupcije jedan od prioriteta u postupku praćenja, te podsjetio da postoje dva tijela pod okriljem Savjeta Evrope koja se odnose na borbu protiv korupcije.

"Venecijanska komisija objavila je dva mišljenja o zakonu o sukobu interesa /2008. i 2010./, a tu je i Grupa zemalja u borbi protiv korupcije /GREKO/ koja je izdala izvještaj u februaru 2016. godine u kojem su brojne preporuke", rekao je Štefanek.

Prema njegovim riječima, konferencija će biti prilika da se amandmanski djeluje na zakon jer postoji potreba da se uskladi zakonodavstvo na cijeloj teritoriji BiH, a potrebno je unaprijediti mehanizme kontrole.

Predsjedavajući Komisije Parlamentarne skupštine BiH za odlučivanje o sukobu interesa Јasmin Emrić rekao je da su u ovom sazivu Komisije riješena pitanja koja se odnose na njen rad, te da je usvojeno devet odluka o pokretanju postupka, kao i četiri o sankciji.

On je naglasio da nije zadovoljan postojećim zakonodavnim okvirom, da je danas prilika da se o tome raspravlja, te izrazio nadu da će zaključci konferencije ići u smjeru unapređenja sistema koji se odnosi na sukob interesa u BiH.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić izrazio je uvjerenje da će danas biti donesene preporuke koje će biti upućene Zajedničkoj komisiji za ljudska prava.

Prema njegovim riječima, ta komisija trebalo bi da prepozna potrebu za donošenjem ili novog zakona ili zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa koji će objektivno ovo pitanje riješiti tako da se ostvari sve ono što su standardi u oblasti sukoba interesa.

"Insistiram da razgovaramo o standardima jer će oni obezbijediti da ovom pitanju bude posvećena pažnja, jer je usko povezano sa kriminalom, a, prije svega, sa korupcijom", istakao je Bojić, te dodao da je neophodno donijeti takvo zakonsko rješenje koje će omogućiti nadležnim institucijama da rade svoj posao.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i kordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić podsjetio je da u sklopu Agencije postoji kancelarija koja radi na pitanjima sukoba interesa, a koja je nekada bila u sastavu Centralne izborne komisije BiH.

Šabotić je pojasnio da je Kancelarija za odlučivanje o sukobu interesa premještena u Agenciju, a radi za potrebe Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

On je dodao da direktor Agencije nema nikakvu nadležnost nad radom ove kancelarije, odnosno nema nikakv uvid u njen rad, a dužan je da joj obezbijedi sva potrebna sredstva za rad, te podsjetio da ova kancelarija koristi pečat Agencije, a sva njena dokumenta potpisuje i odnose se na Komisiju.

"Mislim da ovakvog zakonskoj rješenja nema nigdje u svijetu. Rukovodstvo Agencije potpada pod Zakon o sukobu interesa, jer je riječ o imenovanim zvaničnicima, a oni odlučuju o sukobu interesa. Došlo je vrijeme da se o ovome raspravlja i razgovara kako i na koji način uraditi ovo zakonsko rješenje", istakao je Šabotić.

Izvor: SRNA