latinica  ћирилица
25/05/2017 |  08:40 ⇒ 09:10 | Autor: RTRS

Renati Ulmanski statueta "Јoakim Vujić"

"Ne volim riječ publika, više volim riječ gledalac", rekla je Renata Ulmanski sinoć na sceni Knjaževsko-srpskog teatra primajući statuetu "Јoakim Vujić", nagradu za životno djelo.
Renata Ulmanski (Foto: blic.rs / RAS Srbija) -
Renata Ulmanski (Foto: blic.rs / RAS Srbija)

- Ovo veliko priznanje učinilo je da sam, bar za korak, bliže svojim uzorima. Velikoj glumici rođenoj u Kragujevcu Ljiljani Krstić, Miri Banjac, Đuzi, Mileni, Bori.... Više od 60 godina stojim pred gledaocima. Nisam voljela riječ publika, više volim riječ gledalac. Јer gledalac je taj koji u mojim očima traži svoje tuge, smijeh... Ako se dogodilo da su nailazili na prazne, oprostite, nisam mogla bolje - kazala je laureatkinja nagrade.

Dodala je potom da je Јoakim Vujić obilježio njenu karijeru, već na početku u Ateljeu 212 gdje je igrala u predstavi "Teatar Јoakim Vujić", zatim na televiziji gdje je rađena "Kreštalica" i drugi naslovi, a potom istakla, citirajući tog velikana i njegove riječi o značaju pozorišta i čovjekovoj potrebi za njim, da i mi danas, 250 godina kasnije, šaljemo "istu molbu, zahtjev, opomenu".

A onda je, praćena gromkim, dugim aplauzom publike u prepunoj sali kragujevačkog pozorišta govorila "Molitvu pred Topčiderskom crkvom" Isidore Sekulić, koja se završava riječima: "Kao rijeka je čovjek, bez dna i mulja ne postoji".

Miloš Krstović, upravnik Knjaževsko-srpskog teatra, napomenuo je da je žiri u obrazloženju istakao da je Renata Ulmanski omiljena umetnica svih generacija sa višedecenijskom uspješnom karijerom filmske, televizijske i pozorišne glumice.

- Pozorišne scene na kojima je igrala oplemenila je svojom umjetničkom jednostavnošću, bojeći dramske likove osobenim šarmom i toplinom. Svojim dugogodušnjim posvećenim glumačkim angažmanom i postignutim umjetničkim rezultatima Renata je dala izuzetan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti u Srbiji - kazao je Krstović.

Nagrada se dodjeljuje od 1985. godine, a među laureatima su Miloš Žutić, Ljiljana Krstić, Aleksandar Popović, Petar Kralj, Bora Todorović, Vida Ognjenović, Mira Stupica, Dejan Mijač, Dušan Kovačević, Mira Banjac, Milena Dravić i drugi.

Izvor: Agencije