latinica  ћирилица
27/05/2017 |  16:16 ⇒ 28/05/2017 | 09:07 | Autor: RTRS

SDS pred stranačke izbore – brojna upozorenja na loše stanje u stranci (VIDEO)

Najveća opoziciona stranka, SDS, potresana brojnim aferama i unutarstranačkim sukobima u proteklom periodu, sutra održava stranačke izbore. Biće izabaran Glavni odbor stranke, kojeg čini 71 član, a glavni odbor biraće svog predsjednika.
SDS - Foto: RTRS
SDSFoto: RTRS

Od ovih izbora zavisiće i djelovanje SDS-a u narednom periodu, ali sve više je onih koji upozoravaju na moguće neregularnosti na izborima.

"Počeli su u stranku da ulaze ljudi vrlo sumnjivog morala i snažno lobiraju sada kroz unutarstranačke izbore. Za njih koje je opšte poznato da su švercovali tokom rata i tu se enromno obogatili", rekao je ministar bezbjednosti BiH iz SDS-a Dragan Mektić.

Ovako je Dragan Mektić još jednom govorio o atmosferi unutar stranke uoči sutrašnjih izbora. Na sve ovo upozoravao je i prije 10-ak dana, kada je podnio i ostavku na sve funkcije u stranci, i predsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu. Međutim, dobio je odgovor da sada nije vrijeme da se o tome govori.

Sličan odgovor od Govedarice dobio je Božidar Vasić, dosadašnji član GO koji je napustio stranku prije nekoliko dana, kada je upozoravao na neregularnosti u ugljevičkom SDS-u.

Vasić ističe da sve to što je predlagao teško sprovodivo.

Vasić je samo posljednji u nizu istaknutih članova koji su napustili SDS u proteklih nekoliko godina. Prije njega, stranku su redom napuštali Nenad Stevandić, Zlatko Maksimović, Slavko Dunjić, Simuna Žakula. Ostavku na sve stranačke funkcije prošle godine podnio je i Ognjen Tadić, upozoravajući tada rukovodstvo stranke, u otvorenom pismu, na brojne podjele, kadrovske i organizacione probleme u stranci.

"Najpotrebnije nam je bilo jedinstvo stranke jer nam je bilo jasno da predstoji borba protiv kriminala i korupcije i da će naše nejedinstvo biti šansa za kriminalce. Јedinstvo, nažalost, nismo sačuvali", ističe Tadić.

Uvertira za sutrašnje stranačke izbore bio je izbor predsjednika banjalučkog odbora SDS-a. Ni to nije prošlo bez problema - brojnim članovima bio je onemogućen ulaz na izbornu skupštinu, a nakon završteka pljuštale su optužbe o namještanju.

"Skupština je nelegalna, sve je izrežirano da pobijedi Kajkut. Sve je u gepeku odrađeno. Ova skupština nije ni trebalo da bude održana", rekao je Nenad Marčetić, član opštinskog SDS-a nakon izborne skupštine.

I dok su sve glasnije priče o sukobu tri frakcije koje se bore za prevlast i upravljanje strankom, sutrašnja skupština trebalo bi da ponudi bar dio odgovora o odnosu snaga unutar SDS-a, ali i putu kojim će stranka krenuti u budućnosti.