latinica  ћирилица
27/05/2017 |  16:26 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Diskriminacija Srba povratnika na Ilidži: Bez vode u 21. vijeku (VIDEO)

O tome kako se poštuju osnovna ljudska prava Srba povratnika u sarajesvkom naselju Ilidža, imala bi mnogo toga da kaže Milanka Kovačević. Nakon što se jedva izborila da joj priključe struju, ostala je bez vode. Samohrana i nezaštićena starica, koja živi od minimalne penzije, nema odakle da plati više od 1.400 maraka za priključak.
Problemi povratnika na Ilidži - Foto: RTRS
Problemi povratnika na IlidžiFoto: RTRS

Dom, koji je Milanka gradila sa pokojnim suprugom, do rata nije bio useljen. Istina, građen je bez dozvola, kao i većina kuća u Kasindolskoj ulici. Za razliku od komšija Bošnjaka, koji su kupili i legalizovali srpske kuće, Milanka nije dobila potrebnu saglasnost. To je bio izgovor, zbog kojeg je godinama živjela u mraku. U njenom usamljeničkom životu zasijalo je, ali nakratko, jer je onda ostala bez vode.

Za kuću koju su Kovačevići gradili, prije rata nisu obezbijedili priključak, ali su kuću na vododvodnu mrežu, priključili oni koji su u njoj živjeli dok nije vraćena. Milanka nije ni slutila da priključak nije legalan. Vodovod sada traži da plati gotovo hiljadu i po maraka.

U  "Vodovodu" ističu "da bi se objekat uveo u sistem 'Vodovoda i kanalizacija' potrebno je da se izvrši uplata za troškove sanacije ugroženog vodovodnog sistema sa sanitarno-higijenskog aspekta, a zbog vršene manipulacije obračunaće se paušal u iznosu od 480 m3, kao i troškovi isključenja, koje je korisnik dužan izmiriti".

Nadležni iz vodovoda ostali su nam dužni niz odgovora, a ključna pitanja bila su: Po kom zakonu su postupili, koliko su manipulacija utvrdili, osim Milankinog slučaja, i da li su se usudili da još nekom uskrate elementarno ljudsko pravo?

Simptomatično je što se sve dešava na Ilidži, nadomak Vrela Bosne, koje napaja Sarajevo, pa je nekoliko stotina srpskih porodica ostalo bez imanja i imovine u vodozaštitnoj zoni. Smetnja je i Milankina kuća, ali dok komšije grade i dograđuju, ne mareći za regulacione planove, njena nije ni legalizovana ...

"Mi živimo u opštini u kojoj se zna koliko će jedna baba potrošiti vode, a imate hotele, motele, praonice koje potroše više vode nego svih hiljadu Srba. Prava slika diskriminacije Srba u opštini Ilidža", ističe Dušan Šehovac iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Milanka dodaje da je jedno mučeništvo prešla sa strujom, a sad joj slijedi drugo, bez kapi vode u 21. vijeku...ni oprati, ni skuvati...

Tako je Milanka godine potrošila najprije boreći se da povrati imovinu, struju, a sad i vodu. Posustala je, umorna od moljakanja za ono što joj pripada. Očito, u Sarajevu i na Ilidži, konvencijama i deklaracijama o ljudskim pravima Srbi ne podliježu, jer kako drugačije objasniti tvrdnju da je samohrana starica manipulacijama ugrozila vodovodni sistem.