latinica  ћирилица
27/05/2017 |  20:07 | Autor: RTRS

G7 spremna za saradnju s Rusijom u rješavanju sukoba u Siriji

U završnoj deklaraciji G7 je izrazila "spremnost za saradnju" s Rusijom, kako bi se našlo političko rješenje sirijskog sukoba.
G7 Italija 2017 (Foto: tviter) -
G7 Italija 2017 (Foto: tviter)

Grupa industrijski razvijenih zemalja G-7 izrazila je "spremnost za saradnju" s Rusijom, nepokolebljivom saveznicom režima u Damasku, da bi se našlo političko rješenje sirijskog sukoba, piše u završnoj deklaraciji s današnjeg sastanka na vrhu G-7, završenog u Taormini, u Italiji.

"Smatramo da postoji mogućnost da se okonča ta tragična kriza. Neće se štedjeti napor u tome" da se zaustavi taj sukob, navodi se u saopštenju u kojem se ponavlja potreba "inkluzivnog političkog procesa pod okriljem UN".

"Ako Rusija je spremna da pozitivno iskoristi svoj uticaj, spremni smo da saradjujemo s njom da se riješi sukob, tražeći političko rješenje", pišu zemlje G-7 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i Јapan).

"Spremni smo da doprinesemo obnovi, kada počne kredibilna politička tranzicija", dodaju oni, nadajući se da će sporazumi iz Astane "konkretno pomoći smanjenju nasilja".

Rusija i Iran saveznici sirijskog režima, i Turska koja podržava pobunjenike, pokrovitelji su procesa za prekid vatre u Siriji, u ćemu Zapad ne učestvuje.

Pregovori sirijskih zaraćenih strana su u toku u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN.

G7 pozvao na "sprovođenje stvarnog prekida vatre, zaustavljanje upotrebe hemijskog oružja, na neposredan pristup humanitarne pomoći i oslobađanje proizvoljno pritvorenih lica, kao i na pristup zatvorima" sirijskog režima.

Rat u Siriji odnio je više od 320.000 života i donio milione izbjeglica od 2011. godine.

Po završetku Samita došlo je do sukoba demonstranata i policije koja je koristila i suzavac. Policija je procijenila da je u protestima učestvovalo više od 3.000 ljudi.

Uzvikujući "Sicilija se ne boji", od policije su zahtijevali poštovanje ljudskih prava i prava na okupljanje.

Izvor: Beta

Taormini: Sukob demonstranata i policije (Foto: twitter)