latinica  ћирилица
28/05/2017 |  09:36 | Autor: RTRS

Peking nezadovoljan komunikeom iz Taormine

Kina je izrazila "snažno nezadovoljstvo" zbog pomena pitanja Istočnokineskog i Јužnokineskog mora u saopštenju nakon samita Grupe G7 i članice ove grupacije treba da prestanu sa iznošenjem neodgovornih komentara, saopšteno je danas iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.
Peking (Foto: beijingupdates.com) -
Peking (Foto: beijingupdates.com)

Kina je posvećena rješavanju spora na odgovarajući način sa svim državama putem pregovora i održanju mira i stabilnosti u Istočnokineskom moru i Јužnokineskom moru, navodi se u saopštenju MIP-a.

Kina izražava nadu da će se članice G7 i druge države uzdržati od odabira strana i u potpunosti poštovati napore zemalja regiona u rješavanju sporova te da prestanu sa iznošenjem neodgovornih komentara, naglašava se u saopštenju.

U komunikeu objavljenom juče nakon samita u Taormina na Siciliji, lideri G7 su izrazili zabrinutost zbog situacije u Јužnokineskom i Istočnokineskom moru. Oni su, takođe pozvali na demilitarizaciju u "spornim dijelovima".

Peking polaže pravo na dijelove teritorije u Јužnokineskom moru i u sporu je sa Bruneima, Maleziji, Filipinima i Vijetnamu te Tajvanom.

SAD su kritikovale kinesku gradnju vještačkih ostrva i vojnih postrojenja u Јužnokineskom moru izražavajući zabrinustost da će ih iskoristiti za zabranu slobode kretanja i da će proširiti strateški domet Pekinga.

G7 čine SAD, Francuska, Kanada, Njemačka, Britanija, Italija i Јapan.

Izvor: SRNA