latinica  ћирилица
28/05/2017 |  12:43 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Podsticaju u Brčkom bez efekta - hitna priprema novih mjera (VIDEO)

Vlada u Brčkom godinama izdvaja oko 25 miliona maraka godišnje za podsticaje u privredi i poljoprivredi.
Brčko - podsticaji - Foto: RTRS
Brčko - podsticajiFoto: RTRS

Rezultati takve politike su poražavajući, jer se od sredstava podsticaja ne otvaraju nova preduzeća, niti se smanjuje broj nezaposlnih. Privrednici koji izvoze robu razočarani su ovakvom podsticajnom politikom, pa Vlada najavljuje nove mjere.

Pojedini privrednici iz Brčkog razočarani su podsticajnom politikom Vlade koja, kako kažu, za podsticaje uloži koliko iznose godišnji direktni porezi od 24, 5 miliona maraka. Poručuju da je poklanjanje novca preduzećima koja ne zapošljavaju - prst u oko narodu.

- Oni njima daju kapom i šakom novac, a to je novac građana. To niko nikome ne pravda. Јednostavno, to je rasipništvo za koje ne vidim da još iko ima snage da postavi pitanje - kaže Јelenko Ilić, iz d.o.o. Јelen Brčko.

Za deset godina Vlada je izdvojila jedan godišnji budžet od 240 miliona maraka. Privrednici traže povratne informacije - šta je za taj novac urađeno?

Nijedno preduzeće koje bi zaposlilo značajniji broj radnika u posljednjih deset godina nije otvoreno u Brčkom.

- Iznos novčanih sredstava koja su kroz program i zakon implementirani, koja su data privrednim subjektima, ne korepsondira sa povećanjem broja zapsolenih - potvrdio je Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu u Vladi Distrikta.

Konačno su u Vladi priznali da je godinama davan novac preduzećima koja nisu perspektivna. Zato se na birou i dalje nalazi oko 12 hiljada nezaspolenih. U Vladi su zbog toga hitno počeli pripremati nove mjere u podsticajnoj politici.

Planirano je i osnivanje Razvojne agencije koja bi na određen način ubrzala i pomagala u otvaranju perspektivnijih preduzeća, čiji bi osnovni cilj bio zapošljavanje.