latinica  ћирилица
29/05/2017 |  09:16 | Autor: RTRS

Genjac: SDA pripremila svoj prijedog izmjena Izbornog zakona BiH

Predsjednik Glavnog odbora SDA, Halid Genjac, najavio je da će ta stranka u narednih desetak dana u parlamentarnu proceduru uputiti prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.
Halid Genjac (Foto:bportal.ba) -
Halid Genjac (Foto:bportal.ba)

Genjac je za "Nezavisne novine" potvrdio da u vezi sa pomenutim izmjenama Izbornog zakona postoje dva pitanja koja se tiču Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te jedno o nužnim intervencijama u Ustavu FBiH.

Naveo je da se SDA, prilikom izrade prijedloga izmjena Izbornog Zakona BiH, bavila popunjavanjem Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH jer, do sada nije bilo dovoljno Srba izabranih u skupštinama kantona. Smatra da je ovo pitanje važno, jer se mora osigurati konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH, od čega zavisi imenovanje izvršne vlasti u FBiH i formiranje Doma naroda BiH.

Na pitanje da li će to zadovoljiti HDZ, koji nudi svoja rješenja u vezi sa Izbornim zakonom BiH, Genjac je rekao da rješenje SDA nije podložno tome da li zadovoljava nekoga već da li je u skladu sa Ustavom FBiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima što, prema njegovm riječima, ne sadrži prijedlog HDZ-a.

Izvor: Nezavisne novine