latinica  ћирилица
29/05/2017 |  11:17 | Autor: RTRS

Otkrivanje spomen-biste Čurkinu u Srebrenici 8. jula

Postavljanje spomen-biste u znak zahvalnosti ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu koji je zaslužan za očuvanje dostignuća Srpske. Veliki broj zvanica i građana na svečanosti 8. jula
Srebrenica: Poziv na otkivanje biste Vitaliju Čurkinu - Foto: Novosti.rs
Srebrenica: Poziv na otkivanje biste Vitaliju ČurkinuFoto: Novosti.rs

Aktivisti udruženja građana "Istočna alternativa Republike Srpske" u Srebrenici pozivaju građane da 8. jula prisustvuju postavljanju spomen-biste nedavno preminulog ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Vitalija Ivanoviča Čurkina.

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović kaže da su prije skoro dva mjeseca pokrenuli inicijativu i najavili postavljanje spomen-biste Čurkina u Srebrenici, i da to obećanje realizuju.

- Spomen-bistu podižemo u znak zahvalnosti hrabrom i odlučnom ruskom diplomati koji je uložio veto na britansku rezoluciju o Srebrenici u UN, čime je spreijčio nanošenje ljage i nepravde srpskom narodu koji bi bio proglašen genocidnim - izjavio je Pavlović u Srebrenici.

Dalje je dodao da nije riječ o inatu i prkosu bilo kome, već o potrebi da se izrazi zahvalnost Čurkinu.

- Za postavljanje spomen-biste odabrali smo Srebrenicu jer se sramna britanska rezolucija odnosila baš na ovo mjesto - pojasnio je Pavlović, ističući da je Čurkin dao ogroman doprinos očuvanju Srpske.

Prema njegovim riječima, širom Republike Srpske se lijepe plakati s pozivom građanima da prisustvuju postavljanju spomen-biste Vitalija Čurkina 8. jula u 11 časova u Srebrenici.

Pavlović je rekao da je pozive da prisustvuju događaju juče lično dostavio predsjednicima Republike Srpske, Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, a da će pozivi biti upućeni i Ambasadi Rusije, kao i zvaničnicima u BiH i Srbiji.

On je naveo da od opštinske administracije još nisu dobili odobrenje za postavljanje spomen-biste, iako su zahtjev podnijeli prije dva mjeseca.

- Ćutanje administracije tumačimo kao odobravanje, i zbog toga smo blagovremeno pristupili pripremama i pozivanju gostiju da prisustvuju tom svečanom činu - izjavio je Pavlović.

Izvor: Novosti