latinica  ћирилица
30/05/2017 |  08:02 ⇒ 08:05 | Autor: RTRS

Večeras u Beogradu prikazivanje dokuentarnog filma "Pofalići"

U Beogradu će večeras biti prikazan dokumentarni film "Pofalići" Snježana Lalovića u kojem preživjeli svjedoče o stradanju Srba u sarajevskom naselju Pofalići u maju 1992. godine.
Snježan Lalović, autor dokumentarnog filma  "Pofalići" - Foto: SRNA
Snježan Lalović, autor dokumentarnog filma "Pofalići"Foto: SRNA

Beogradska premijera biće održana u Јugoslovenskoj kinoteci, najavljeno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Lalovićev dokumentarni film, u produkciji Udruženja filmskih stvaralaca "Vizantija" sa Pala, govori o pogibiji nekoliko stotina sarajevskih Srba u organizovanom i koordinisanom napadu paravojnih formacija muslimana "Zelenih beretki" i "Patriotske lige" 16. maja 1992. godine.

Neki od preživjelih, čija svjedočanstva film bilježi, nikada nisu pronašli svoje ubijene srodnike, a za zločine u Pofalićima nikada niko nije odgovarao.

Lalović je ranije rekao da je, s obzirom na to da je Sarajlija koji je bio prisiljen da napusti svoj grad, osjećao dug da napravi priču o sudbinama ljudi koji su nastradali tokom maja 1992. godine u sarajevskom naselju Pofalići, gdje se desilo prvo etničko čišćenje u jednom gradu tokom rata u BiH.

"To je samo jedna u nizu tragedija koja je zadesila Srbe u tom tragičnom ratu koji je zadesio sve. Pofalići su sarajevsko naselje koje je stradalo 16. maja 1992. godine. Stradao je srpski dio naselja, i to je prvo etničko čišćenje u jednom gradu tokom rata u BiH", istakao je Lalović.

Izvor: SRNA