latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:21 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

Saradnja Muzičke škole u Nevesinju sa akademijama iz Rusije (VIDEO)

Muzička škola "Sveti Roman Melod" iz Nevesinja potpisala je ugovor o saradnji sa dvije ruske muzičke akademije.
Nevesinje: Muzička škola -potpisivanje ugovora - Foto: RTRS
Nevesinje: Muzička škola -potpisivanje ugovoraFoto: RTRS

Predstavnici tri institucije mogućnost saradnje vide u školovanju i usavršavanju mladih muzičkih talenata i profesorskog kadra. Obećali su da nije daleko dan kada će organizovati zajedničko međunarodno takmičenje, a prvo bi, kada budu dogovoreni svi detalji, trebalo da bude organizovano u Nevesinju.

Zajednička namjera je da nevesinjska Muzička škola podigne kvalitet obrazovnog procesa. Mladim muzičarima trebalo bi da bude omogućeno master usavršavanje na akademijama u Belgorodu ili Јalti.

Predstavnici ruskih akademija potvrdili su da sa muzičkim akademskim institucijama u evropskim zemljama sarađuju godinama. Poslije potpisivanja ugovora, mladim nevesinjskim muzičarima i njihovim profesorima pružiće ruku saradnje.

- Saradnja podrazumijeva zajedničko delovanje, u smislu organizacije takmičenja, zajedničkih koncerata, te razmjene studenata i učenika - rekao je Mihail Ivanovič Šarabarin, dekan Akademije za umjetnost i kulturu Belgorod.

Ugovor o saradnji nevesinjske Muzičke škole sa ruskim akademijama, prvi je takav u Republici Srpskoj. U Nevesinju priznaju da nije uobičajena praksa da muzičke škole potpisuju ugovor o saradnji sa inostranim institucijama, ali da se, poslije dvanaest godina rada, osjeća potreba za dodatnim usavršavanjem.

- Njihovo iskustvo može da pomogne u razmjeni profesora. Planiramo da organizujemo takmičenje ovdje, sa inostranim žirijem, gdje bi dobili objektivnu vrijednost našega rada - istakao je Miljan Miladinović, direktor Muzičke škole "Sv. Roman Melod".

Poslije ruskih, predstavnici Muzičke škole iz Nevesinja planiraju da ostvare saradnju i sa sličnim institucijama iz zapadnoevropskih zemalja.