latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:37 ⇒ 16:47 | Autor: RTRS

Novalić: Vlada FBiH posvećena rješavanju problema u "Agrokoru"

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da će federalna Vlada i dalje davati maksimalan doprinos rješavanju situacije nastale u hrvatskom "Agrokoru", te da je najbitnije očuvanje radnih mjesta kako u samom koncernu, tako i kod dobavljača.

Novalić je danas o ovoj temi razgovarao sa predsjednikom Udruženja poslodavaca FBiH Adnanom Smailbegovićem i direktorom "Konzuma" Tomislavom Bagićem, a sastanku su prisustvovali i federalni ministar razvoja, preduzetništva i obrta Amir Zukić i predsjednik Sindikata trgovine Mersiha Beširević.

"Stav Vlade FBiH, sindikata, kao i predstavnika `Konzuma`, poslodavaca i dobavljača jeste da je najbitnije očuvanje radnih mjesta u koncernu, ali i kod dobavljača", saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku je naglašeno da je potrebno pratiti situaciju u svjetlu sezonskog zapošljavanja, jer su moguće oscilacije u broju zaposlenih u odnosu na kraj prethodne godine.

Danas je dogovoreno da predstavnici federalne Vlade sa predstavnicima koncerna, sindikata, poslodavaca i dobavljača održavaju redovne sastanke radi praćenja provođenja akcionog plana u BiH i sagledavanja efekata na FBiH.

U "Agrokorovim" kompanijama - kćerkama u BiH zaposleno je više od 5.200 radnika, a aktivno je više od 1.300 dobavljača.

"Agrokor" ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine.

Izvor: Srna