latinica  ћирилица
30/05/2017 |  17:25 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Petrić: Nema govora o neodržavanju opštih izbora 2018. godine

Predsjedavajući Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH BiH Branko Petrić izjavio je danas da su bespredmetne spekulacije o tome da li će iduće godine biti opštih izbora, i dodao da će oni biti održani.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Izmjene Izbornog zakona BiH ne dovode u pitanje raspisivanje izbora", rekao je novinarima Petrić, koji je i član Centralne izborne komisije.

On je istakao da se ništa nije promijenilo od prethodnih opštih izbora, odnosno da postoje sve ustavne i zakonske pretpostavke i obaveze za raspisivanje izbora 2018. godine.

Tek kad se izbori sprovedu i formiraju organi vlasti izabrani na opštim izborima, dodao je Petrić, slijedi drugi krug izbora, za domove naroda, gdje mogu nastati određeni nesporazumi.

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH danas je u Sarajevu održala radni sastanak, bez predstavnika Savjeta ministra BiH, na kojem je dogovoreno da početkom jula bude održan sastanak, najvjerovatnije u Neumu, na kojem bi bio finalizovan rad ovog radnog tijela.

Podsjećajući da CIK BiH po zakonu ima zakonodavnu inicijativu u izbornom zaknodavstvu, Petrić je rekao da je "pod lupu" stavljeno kompletno izborno zakonodavstvo.

"Mi radimo ono što je u našoj nadležnosti, a što nema neku posebnu specifičnu političku težinu, i taj dokument će biti završen i upućen u proceduru", naveo je Petrić, precizrajući da se to ne odnosi na krupna ustavna pitanja u vezi sa izborima.

Prema njegovim riječima, prvenstveno je riječ o uvođenju novog instituta privremenog glasanja i skidanja zabrane ili embarga za uvođenje nove tehnologije u izborni proces.

"Neophodno je izvršiti preispitivanje izbornih jedinica na svim nivoima radi ujednačavanja prava glasa", dodao je Petrić.

On je istakao da u Izbornom zakonu BiH, ali i drugim zakonima u BiH, nakon posljednjeg popisa stanovništva postoji velika konfuzija u vezi sa terminima posljednji popis stanovništva i popis stanovništva iz 1991. godine, što su referentne tačke za razne omjere i odlučivanja.

"Moraćemo sve to analizirati i odlučiti se koje termine i kriterijume primjenjivati", rekao je Petrić.

Kada je riječ o sjednici Interresorne radne grupe na kojoj treba da bude finalizovan njen rad, Petrić je izrazio nadu da će do tada politički subjekti koji rade na zakonskim prijedlozima za ispunjavanje obaveza iz presuda koje se tiču izbornog procesa imati jasne stavove.

"Sva otvorena pitanja biće na dnevnom redu i pokušaćemo da ih riješimo", rekao je Petrić.

Podsjećajući da je pitanje izbora u Mostaru godinama na dnevnom redu, on je istakao da je riječ o ustavno-političkom pitanju Federacije BiH.

Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH čine po tri predstavnika Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skuštine, Savjeta ministara i CIK-a BiH.

Izvor: Srna