latinica  ћирилица
15/06/2017 |  11:59 ⇒ 14:37 | Autor: RTRS

Starješine Republike Srpske: Osuda srpskih predstavnika u Savjetu ministara

Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske oštro je osudilo, kako navode, političku sljepoću i poslušnost srpskih ministara u Savjetu ministara BiH koji su podržali izmjene Krivičnog zakona BiH.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

Udruženje ističe da nema opravdanja za ovakvo ponašanje predstavnika srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH koje ide na ruku zagovornicima teze da je Republika Srpska „genocidna tvorevina“ čime se doprinosi njenom devastiranju i to od strane njenih predstavnika kojima je narod nao glas da je brane.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske očekuje od srpskih parlamentaraca u Predstavničkom domu i Vijeću naroda Parlamentarne skupštine BiH odgovornost i bezuslovno odbacivanje predloga Savjeta ministara za stavljanje ovakvog krivičnog zakona u parlamentarnu proceduru. Konstatuje se da ovakav postupak Savjeta ministara predstavlja pokušaj perfidnog negiranja srpskih žrtava i izdizanje stradanja samo jednog naroda u BiH, tokom oružanih sukoba.

Podsjeća se da je ovo neprihvatljivo i zbog toga što se u preambuli Dejtonskog mirovnog sporazuma kaže da je to posljedica tragičnog sukoba u regionu, u kojem su učestvovale tri zaraćene nacionalne strane i brojni međunarodni krugovi.

Organizacija starješina Republike Srpske poziva predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH, da stanu u kraj samovolji pojedinih predstavnika srpskog naroda kojima, kako se naglašava, očito ništa nije sveto i koji su zarad vlastitih pozicija spremni prodati čast naroda i pogaziti brojne žrtve koje su u temelje Republike Srpske ugradili svoje živote.