latinica  ћирилица
15/06/2017 |  13:38 | Autor: RTRS

Јi: Vučić tražio od Dodika da ne održi referendum o Danu Republike

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je bio premijer, "privatno i javno" je tražio od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne održi referendum o Danu Republike. To je u Senatu rekao visoki zvaničnik Stejt departmenta SAD Brajan Hojt Јi.
Vučić i Brajan Јi - Foto: SRNA
Vučić i Brajan ЈiFoto: SRNA

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara je na saslušanju u senatskom odboru za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju rekao da je Rusija najviše ohrabrivala Dodika da se održi "sporni referendum" koji je zabranio Ustavni sud BiH, dok je Vučić pokušao da spriječi referendum jer je smatrao da destabilizacija BiH nije u interesu Srbije, u čemu je imao podrčku SAD.

Јi je rekao da je zabrinut zbog ruskog centra u Nišu jer bi, kako je ocijenio, to mogao postati "špijunski centar" ili nešto slično ako bi dobio specijalni diplomatski status. Rekao je da su SAD prenijele vlastima u Beogradu da je važno da Srbija ima punu kontrolu nad svojom teritorijom. Naglasio je da SAD vjeruju da Rusija nema dobre namjere na Balkanu u ostvarivanju ciljeva zemalja u regionu da se približe EU.

Izvor: Nezavisne novine