latinica  ћирилица
15/06/2017 |  14:46 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina od stradanja Srba u Mostaru (VIDEO)

Na Buni kod Mostara obilježena je 25. godišnjica stradanja dvadeset devet srpskih civila i vojnika.
Obilježeno četvrt vijeka od stradanja Srba u Mostaru - Foto: SRNA
Obilježeno četvrt vijeka od stradanja Srba u MostaruFoto: SRNA

Јoš se traga za osam tijela ubijenih Srba, koji su stradali 15.juna, i za osamdeset pet zvjerski ubijenih istoga mjeseca 1992. na podrčju Mostara i doline rijeke Neretve.

Četvrt vijeka od stradanja Srba, koje su iz doline Neretve protjerali pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, Hrvatskih oružanih snaga i Hrvatske vojske, obilježeno je bacanjem cvijeća u rijeku Bunu i služenjem parastosa u Staroj crkvi.

Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje ovim je obilježila i Dan nestalih i poginulih hercegovačke regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Organizacije Aljonka DŽeletović navela je da je tada ubijeno 386 ljudi, dok se za njih 85 još traga.

- Samo na Buni stradalo je 29 ljudi, od čega 18 vojnika i 11 civila. Od tog broja još osam se vodi kao nestalo - rekla je DŽeletovićeva.

Ona je naglasila da su Srbi mirno živjeli od Bune do Bijelog polja i da se niko nije nadao da će ih neko dirati ili da će nekome zasmetati.

- Tih dana Hrvatska vojska udružena sa muslimanskom pobila je sve srpsko što je zatekla i uništila svu srpsku imovinu - rekla je DŽeletovićeva, čiji je brat nestao kao vojnik pri povlačenju.

Ona kaže da ima snimke učesnika tog događaja i zna imena ljudi koji su odveli njenog brata, ali da predmet samo stoji u tužilaštvu.

Dvadeset pet godina, Milenka Brstina traga za istinom i tijelima muža i dva djevera. DNK analizom identifikovana je lobanja jednog od njih.
Ističe da je somenik napravila, samo slike stavila, te da nema ništa tužnije od toga.

Ljubica Čabrilo, čiji je muž stradao na Buni 15. juna 1992. godine, kaže da je tek 2003. dobila njegovo tijelo.

- Nisam nikad saznala pravu istinu. Tijelo nije bilo kompletno, a kažu da ga je voda izbacila u Metkoviću - kaže ona.

Zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je da se još traga za 1.662 nestala i da je glavna kočnica Institut za nestale.

Na današnji dan 1992. zapaljena je i Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, koja je rušena mjesec dana.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kaže da se prije 25 godina dogodilo veliko stradanje srpskog naroda u Mostaru.

- Slava Bogu obnavlja se i Crkva, obnavlja se i narod. Mi se sjećamo naših stradalih, činimo pomen i molitve, a sjećajući se njih gradimo budućnost u ovom gradu i dolini. Naš Gospod Isusu Hristos pokazao je da preko krsta i stradanja dolazi vaskrsenje i to je pouka i poruka našem narodu - naveo je Krulj.

Poslije okupljanja na Buni, pomen stradalim Srbima iz Mostara i doline Neretve, služen je u starom hramu u Bjelušinama.