latinica  ћирилица
15/06/2017 |  15:05 | Autor: RTRS

U ponedjeljak protest zbog diskriminacije ćirilice i srpskog jezika

Funkcioner Demokratskog fronta Budimir Aleksić najavio je da će u ponedjeljak, 19. juna, ispred crnogorskog Ministarstva prosvjete u Podgorici biti održan protest zbog, kako je rekao, diskriminacije građana koji govore srpskim jezikom i koriste ćirilicu.
Demokratski Front - Foto: ilustracija
Demokratski FrontFoto: ilustracija

On je naveo da će na skupu učestvovati predstavnici Demokratskog fronta, kulturnih i naučnih ustanova, kao i nevladinih organizacija koje se bave tim pitanjem.

Aleksić ističe da se učenici u Crnoj Gori koji na kraju godine traže da im se svjedočanstva ispišu na ćiriličnom pismu suočavaju sa problemom.

"Od direktora, sekretara i razrednih strarješina dobijaju objašnjenja da nisu tehnički opremljeni i da nemaju formulare. Sve ovo se radi da ne bi bila ispoštovana zakonska i ustavna obaveza ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma", rekao je Aleksić na konferenciji za novinare.

On je najavio da će poslanici Demokratskog fronta uputiti zahtjev ministru prosvjete Damiru Šehoviću da izda uputstvo ili preporuku direktorima, sekretarima i školskom osoblju da se omogući poštovanje Ustava i da se učenicima koji to žele obezbijedi svjedočanstvo na ćiriličnom pismu.

Profesor Gordana Porobić Krcunović ocijenila je da su u Crnoj Gori diskriminisani govornici srpskog jezika, odnosno oni koji su se opredijelili za ćirilicu kao svoje pismo.

"Ovakvom diskriminacijom se krši Ustav i zakon Crne Gore", smatra ona.

Krcunovićeva ističe da se većina u Crnoj Gori, prema posljednja dva popisa, opredijelila za srpski jezik.

"Presedan je da je diskriminisano nešto što je većinsko", rekala je Krcunovićeva.

Vladislav Bojović iz Demokratskog fronta pozvao je ministra prosvjete da javno saopšti da li je naložio ovaj najnoviji oblik zatiranja ćirilice i manipulacije svjedočanstvima ili je takvu vrstu direktive dobio od premijera Duška Markovića.

"Čin zatiranja ćirilice je čin veleizdaje istorijske Crne Gore", rekao je Bojović.

Izvor: SRNA