latinica  ћирилица
15/06/2017 |  17:27 ⇒ 18:39 | Autor: RTRS

EP ukinuo poslanički imunitet Marin le Pen

Na zahtjev francuskih vlasti Evropski parlament je ukinuo poslanički imunitet liderki francuske ultradesničarske stranke Nacionalni front Marin le Pen, prenosi AFP.
Marin Le Pen (Foto: alvinet.com) -
Marin Le Pen (Foto: alvinet.com)

Navodi se da je Marin le Pen za klevetu tužio gradonačelnik Nice Kristijan Estrosi, nakon što je ona u maju 2015. godine iznela navode da Estrosi dozvoljava Islamskoj državi da plaća veoma malu kiriju za džamiju i da je "moralni saučesnik džihadista".

Poslanici Evropskog parlamenta su glasali za ukidanje imuniteta Le Penovoj, navodeći da nema razloga da vjeruju da je pravni proces protiv liderke Nacionalnog fronta u Francuskoj pokrenut "sa namjerom da se našteti njenoj parlamentarnoj ili političkoj aktivnosti".

Marin le Pen nije bila prisutna na glasanju.

AFP navodi da ovaj slučaj nema veze sa zahtjevom francuskih tužilaca da poslanici Evropskog parlamenta, liderki NF-a ukinu imunitet zbog navoda da je ta stranka koristila novac namjenjen parlamentarnim pomoćnicima da isplati osoblje svoje stranke u Francuskoj.

Odluka da se ukine imunitet Le Penovoj dolazi samo jedan dan nakon odluke Evropskog parlamenta da ukine imunitet njenom ocu, Žan Mariju, zbog optužbi za rasizam.

Otac Marin Le Pen je pod istragom zbog toga što je avgusta 2009. godine rekao da su imigranti ili osobe imigrantskog porekla odgovorne za 90 odsto zločina, podseća AFP.

AFP navodi da s obzirom na to da se očekuje da će Le Penova u drugom krugu parlamentarnih izbora biti izabrana za poslanicu francuske Skupštine, ona bi svakako u tom slučaju morala da se odrekne svog mjesta u EP.

Izvor: RTS, Tanjug