latinica  ћирилица
15/06/2017 |  18:07 ⇒ 16/06/2017 | 07:37 | Autor: RTRS

Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade Srbije (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je danas Anu Brnabić za mandatara za sastav nove Vlade Srbije.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

Kandidat za premijera Srbije Ana Brnabić zahvalila je predsjedniku Srbije na ukazanom povjerenju i istakla da joj je čast, ali i da je svjesna odgovrnosti koju preuzima.

"Želim da zahvalim Predsjedniku na ukazanom ogromnom povjerenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom", rekla je Brnabić u prvoj izjavi za javnost nakon što je predsjednik Srbije predložio za mandatara.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji rekao da ga je Ana Brnabić obavijestila da može da obezbjedi većinu poslanika za izbor vlade.

"Ana Brnabić je vrijedna, posjeduje stručne i lične kvalitete i uvjeren sam da će pokazati poštovanje prema partijama", izjavio je Vučić. 

Rođena je 1975. godine u Beogradu. Posjeduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je direktor kompanije Kontinental vind Srbija (Continental Wind Serbia - CWS), gdej je radila na realizaciji investicije vreijdne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamjenik direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Uložila je veliki napor u podizanje kapaciteta NALED-a za zastupanje interesa poslovnog sektora, lokalnih samouprava i civilnog društva u Srbiji. Tokom tog angažmana, učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala opština da unapređuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija. Postaje član, a potom i predsjednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je u tjesnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije doprinijela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Duing biznis listi Svetske banke.