latinica  ћирилица
15/06/2017 |  19:06 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

DŽon Lenon, Pitagora, vrste oblaka i DNK analiza - Put do uniforme OS BiH!

Put do uniforme Oružanih snaga BiH od sada će biti još teži jer će budući vojnici uz testove opšteg znanja i fizičke sposobnosti morati proći rigorozne zdravstvene preglede, a na skeneru će se naći čak i njihov DNK uzorak.
OS BiH - Foto: RTRS
OS BiHFoto: RTRS

Ministarstvo odbrane BiH izradilo je prvi put jedinstveni pravilnik za ocjenu zdravstvene sposobnosti kandidata za vojnu službu. Time je, kako su istakli, ova oblast konačno uređena. Dosadašnji uslovi za kandidate bili su definisani u jednom od priloga pravilnika o prijemu u vojnu službu, piše Glas Srpske.

- Ovo je prvi put da Ministarstvo odbrane, odnosno Oružane snage donose jedinstven pravilnik. Ta pitanja bila su regulisana pravilnicima još iz vremena ЈNA i postojanja entitetskih vojski - izjavio je zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić.

Zdravstveni pregledi mogu biti prethodni, periodični i vanredni, u zavisnosti od toga da li Oružane snage BiH primaju nove pripadnike ili vojnici koji su već u stroju produžuju ugovor. Vanredni pregled mogu da zatraže starješina, ljekar ili psiholog.

Zdravstveni pregled obuhvata opšti lekarski pregled, spirometriju i laboratorijske analize krvi i urina. Posebna pažnja je na utvrđivanju kompletne krvne slike, pa će kandidati za vojsku biti podvrgnuti utvrđivanju krvne grupe, rađenju hepatitis markera i testovima na HIV i psihoaktivne supstance. Novim pravilima predviđena je i analiza DNK uzorka, a odnosiće se na osobe koje odlaze u vojne misije.

Na listi pregleda je i EKG, a kandidati moraju proći i pregled interniste, neurologa, psihijatra, otorinolaringologa i stomatologa. Dok će stomatolozi kandidatima raditi panoramu vilice, psihološka ispitivanja se sastoje od ispitivanja raznih sposobnosti. Sadržaj zdravstvenog pregleda za svaku kategoriju vojnih lica određuje ugovor koji Ministarstvo odbrane zaključuje sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja pregled.

Na dobijene ocjene o zdravstvenoj sposobnosti dopuštena je žalba drugostepenoj komisiji.

- Ako su kandidati na obuci, kadeti i stipendisti ocijenjeni nesposobnim za vojnu službu, prekida se postupak njihovog odabira za školovanje i prijema u vojnu službu. Ako je profesionalno vojno lice ocijenjeno nesposobnim ili ograničeno sposobnim za upućivanje na školovanje ili usavršavanje, te upućivanje u misiju podrške miru ili drugu aktivnost u inostranstvu, obustavlja se postupak upućivanja - navedeno je u pravilniku.

U tom slučaju Ministarstvo odbrane nalaže vojnom licu podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka ocjene radne sposobnosti u skladu sa entitetskim propisima. To predstavlja osnov za pokretanje postupka penzionisanja.

Osim zadovoljavajuće zdravstvene slike i fizičke sposobnosti, kandidati za Oružane snage moraju da prođu i test opšteg znanja koji sadrži 350 pitanja. Uz opšta pitanja o BiH, kandidati moraju znati odgovore i na pitanja šta je harfa, ko je bio DŽon Lenon, odakle potiče riječ kultura, vrste oblaka i formulu za Pitagorinu teoremu.

Izvor: Blic