latinica  ћирилица
15/06/2017 |  19:19 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Advokatima "po službenoj dužnosti" za sedam godina 76 miliona KM (VIDEO)

Samo za posljednjih sedam godina, iz budžeta Bosne i Hercegovine, kantona i entiteta, advokatima i advokatskim kancelarijama isplaćeno je 76 miliona maraka po osnovu odbrane optuženih "po službenoj dužnosti". Dok su pojedini advokati u vlastite džepove strpali milione, drugi, za sedam godina ni do hiljade nisu stigli!
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Pravna država Bosna i Hercegovina! U tom carstvu patološkog poigravanja sa zakonima, pravdom, etikom...ni advokatski "biznis" ne zaostaje!

U njemu mjesta ima samo za, po bh. modelu, "slučajno" odabrane!

Na listama advokata koji optužene brane po službenoj dužnosti, impozantna brojka sa više od 1.200 imena.

No, alhemično samo nekolicina "slučajnih", ima pune ruke posla. Najviše, Omar Mehmedbašić.

Tajnu svog "uspjeha" ne otkriva. No "slučajno" je za sedam godina, o trošku države braneći prestupnike, naplatio ili treba da naplati, više od 4,3 miliona maraka.

Među milionašima na račun države, još četiri advokata – sve sarajevske vedete.

Na začelju lista najplaćenijih, pretrpana. Desetine Mehmedbašićevih kolega jedva da su, sa istim pravima i po istom osnovu, zaradili tričavih 300, 500 ili 800 maraka.

- Postoje organi koji će utvrditi to ako tu zaista postoje neke zloupotrebe, kaže Senad Kreho, predsjednik Advokatske komore Sarajevo.

No ti "organi" na koje se poziva Kreho, godinama su ćutali. I sami maštovito birali u ime osumnjičenih. A to nikako ne bi smjeli.

Na "slučajne" slučajno prstom upirali sudije, tužioci, policajci prilikom hapšenja, njihove uniformisane kolege u pritvoru, čak i zapisničari na saslušanju.

I favorizovali samo svoje pulene, rođake ili prijatelje. A onaj koji bi po zakonu trebalo sam da bira, dovoljno je bilo samo da te prste slijedi.

Korist od nečasnih "dilova" svi pomalo čerupali! Novinari CIN-a mjesecima su problem istraživali. Na desetine razgovora obavili, pa i sa zatvorenicima – korisnicima usluga "slučajno odabranih advokata".

- Sami osuđenici, su nam rekli da im se dešavalo da su htjeli da izaberu advokata sami, ali nisu imali mogućnost. Isto tako im se dešavalo dakle da kad dođu u pritvor dobiju ili ceduljicu ili samo savjet- uzmite ovoga, dobar ti je ovaj advokat, priča Merima Hrnjica, novinarka CIN-a.

Da ne bude zabune, i sudije prema zakonu, mogu da optuženom, bez favorizovanja naravno, sa liste odaberu advokata po službenoj dužnosti.

Ali nakon što osumnjičeni to sam ne učini. Okružni sud u Banjaluci među rijetkima je gdje zloupotrebe nisu prošle "nezapaženo".

Predsjednica Suda Marija Aničić Zgonjanin potpisala je Odluku o obaveznoj evidenciji branilaca koje sudije postavljaju po službenoj dužnosti.

- Tako da mi povremeno vršimo analizu tih evidencija i vidjeli smo da smo spriječili onu pojavu koja je bila zaista negativna da se 10 advokata uporno i u svim predmetima određuje. Sada niko neće sebi da dopusti da bude prozvan na sjednici krivičnih odjeljenja, dodaje Aničić Zgonjanin.

I Visoki sudski i tužilački savjet odlučio je da u svom esnafu počne sa pospremanjem. Početnu analizu su načinili.

Detektovali nekolicinu u togama koji su "slučajno" uvijek birali iste advokate.

Detaljnija analiza, kažu tek slijedi.
- Ondje gdje utvrdimo nepravilnosti, mi ćemo uputiti disciplinskom uredu pa neka oni istraže je li to bilo osnovano ili nije, istakla je Ružica Јukić.

I bezbjednosne agencije i sudska policija mogli bi, za promjenu, da se pozabave ovim problemom u vlastitim redovima.

Da kazne ili zaustave nezakonito "ispružene" prste prema advokatskim listama.

- Prvo osumnjičeni dolazi s policijom u kontakt a tek nakon toga dolazi u kontakt sa tužiocem i tek onda se pojavljuje branilac, pojašnjava Kreho.

Ko god da je početni ili glavni akter ovog mešetarenja, i ne sporeći bilo čije profesionalne mogućnosti, trend "bogaćenja" advokata po službenoj dužnosti, krenuo je uzlaznom putanjom.

Ista varijabla je i kada je riječ o ukupnim troškovima pojedinih pravosudnih instanci, po istom osnovu.

Najviše novca za odbrane po službenoj dužnosti, za sedam posmatranih godina, potrošio je Sud BiH - čak 18 miliona.

Najmanje Opštinski sud u Zenici.

I po tom osnovu, pod toge su smješteni različiti paradoksi, koje plaćaju, a ko drugi do građani!