latinica  ћирилица
15/06/2017 |  19:45 | Autor: RTRS

"Suđenje Stanišiću i Simatoviću sramota za međunarodno pravo"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponovljeno suđenje bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Јovici Stanišiću i Franku Simatoviću pred Haškim tribunalom sramota za međunarodno pravo, a da je smisao toga da se optuži država Srbija.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

"To je skandal par ekselans, sudi se Stanišiću i Simatoviću zato što političke gazde Tribunala nisu zadovoljne prethodnom presudom i to je sramota za međunarodnu pravdu i međunarodno pravo. To je sramota za procesno pravo", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je istakao da su Stanišić i Simatović oslobođeni 2013. godine, a da su "u političkom žalbenom postupku ponovo vraćeni na suđenje nakon 14 godina".

"Kakva je to pravda koju ćete poslije 14 godina ispočetka da donosite? Tu pravde nema", zaključio je Vučić.

On je ocijenio da je sramota to što se radi šefu bezbjednosne službe države Srbije.

"To rade Srbiji, misleći da ne smemo da dignemo glas, misleći da je dozvoljeno pustiti /Ramuša/ Haradinaja sa 19 mrtvih svjedoka, da je u redu pustiti /Antu/ Gotovinu i praviti od njega heroja. Ali zato Srbi moraju da budu osuđeni da bi se reklo da je država Srbija u tome učestvovala. Јedini smisao je u tome i ni u čemu drugom", rekao je Vučić.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović-Frenki optuženi su u Haškom tribunalu za progon, ubistva, deportacije i prisilno premiještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Izvor: SRNA