latinica  ћирилица
16/06/2017 |  09:21 ⇒ 16:30 | Autor: RTRS

Vođa terorista El Bagdadi ubijen u ruskom napadu?

Rusija još nije potvrdila smrt lidera Islamske države Abua Bakra al Bagdadija u vazdušnom udaru u Siriji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da nema 100 odsto sigurnog dokaza da je Al Bagdadi poginuo u vazdušnom udaru ruske avijacije krajem maja kod Rake.

Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je moguće da je Bagdadi poginuo u vazdušnom udaru 28. maja u predgrađu Rake zajedno sa ostalim liderima Islamske države"i 330 terorista.

"Prema informacijama koje se provjeravaju iz različitih kanala, na sastanku je (po pitanju izvođenja udara vazdušno-kosmičkih snaga Rusije) prisustvovao takođe i lider ID-a Ibrahim Abu Bakr el Bagdadi koji je za vrijeme udara likvidiran", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva odbrane, među likvidiranim teroristima su "emir" Rake Abu el Hadži al Misri i Ibrahim An Naef el Hadž, koji kontroliše područje od Rake do Suhne, kao i načelnik Službe bezbjednosti ID-a Sulejman el Šauah.

Informacije o sastanku lidera militanata Ministarstvo odbrane je dobilo krajem maja. Za vrijeme provjere informacija otkriveno je da je cilj sastanka bio planiranje načina izlaska militanata iz Rake takozvanim "južnim koridorom".

El Bagdadi, pravo ime - Ibrahim Avad Ibrahim el Badi prvi put se pojavio u javnosti u julu 2014. godine kada je iz džamije u zauzetom Mosulu proglasio stvaranje "islamskog kalifata" na Bliskom istoku. Od tada su mediji više puta objavljivali informacije o njegovoj likvidaciji, ali ona niko nije mogao da ih potvrdi.

Amerikanci ne mogu da potvrde pogibiju

Portparol koalicije protiv Islamske države, koju predvode SAD, rekao je da ne može da potvrdi izvještaj o pogibiji vođe Islamske države Abu Bakra al Bagdadija.

"U ovom trenutku ne možemo da potvrdimo ovaj izvještaj", rekao je agenciji AP pukovnik Rajan Dilon iz međunarodne koalicije.

Izvor: Sputnjik/SRNA