latinica  ћирилица
16/06/2017 |  10:30 ⇒ 10:51 | Autor: RTRS

Borba protiv korupcije obaveza zemalja zapadnog Balkana

Ambasador Njemačke u BiH Kristijana Homan izjavila je da zemlje zapadnog Balkana moraju da naprave vidljive korake u napretku vladavine i poštovanja ljudskih prava, te medijskih sloboda, a da je borba protiv korupcije obaveza svih šest zemalja ovog regiona.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

"Na putu podrške zemljama zapadnog Balkana je, sa naše tačke gledišta, posebno važan berlinski proces, kod kojeg je težište na regionalnoj saradnji i umrežavanju, naročito u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata i energetskoj oblasti", navela je Homanova, pojašnjavajući inicijativu šefa njemačke diplomatije Zigmara Gabrijela.

Ona kaže da je Gabrijel radi snažnijeg efekta berlinskog procesa inicirao Berlin proces plus, piše "Dnevni avaz".

Da bi se dodatno pojačala ekonomska moć zapadnobalkanskih zemalja, Homanova je naglasila da, osim infrastrukture i energetskog snabdijevanja, treba više pažnje posvetiti i oblastima vladavine prava, informacionim tehnologijama i strukovnom obrazovanju.

Ona je dodala da je reorganizacija zemalja zapadnog Balkana ne samo potrebna da bi se ispunili kriterijumi EU, već da je i pretpostavka da građani mogu da imaju život kakav zaslužuju - radna mjesta, socijalnu sigurnost i život bez straha od represije ako iznesu svoje mišljenje.

Izvor: SRNA