latinica  ћирилица
16/06/2017 |  10:42 ⇒ 11:00 | Autor: RTRS

Sud BiH osuđenicima ne određuje pritvor?!

Sud BiH primjenjuje jedinstvenu praksu koja podrazumijeva da osuđenima i nakon donošenja pravosnažne presude ne određuje pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne, zbog čega oni imaju priliku za bijeg ili nastavak činjenja krivičnih djela, piše Glas Srpske.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

- Ni u jednoj drugoj zemlji ne može se dogoditi da neko ko je osuđen zbog terorizma provede i dan na slobodi nakon izricanja presude. To je u BiH uobičajeno jer od Suda Bih zavisi da li će do odlaska na odsluženje kazne osuđeni biti u pritvoru - rekao je advokat Milan Romanić.

Romanić tvrdi da je Sud BiH u ovakvim slučajevima uglavnom blagonaklon prema osuđenima i da koristi minimum represije predviđene zakonom.

- Postalo je uobičajeno da prilikom izricanja presuda teroristima, čak i kada je riječ o drugostepenoj presudi, osuđenima ne određuju pritvor do izdržavanja kazne - istakao je Romanić.

List navodi da ovo potvrđuje i slučaj teroriste Enesa Mešića koji je pravosnažno osuđen 7. aprila, ali se od tada slobodno kretao, a uhapsili su ga pripadnici Granične policije prilikom pokušaja ilegalnog izlaska iz BiH i ponovnog odlaska u Siriju.

U obrazloženju presude kojom je osuđen na tri godine zatvora navedeno je da je Tužilaštvo BiH van svake sumnje dokazalo da su se on i drugi optuženi 2013. i 2014. godine priključili jedinicama koje su UN proglasile terorističkim, odnosno Islamskoj dražavi.

Romanić smatra da nije normalno da to Sudu nije dovoljno da Mešića uputi u pritvor, kao ni da nisu normalne kazne za one koji su se vratili u BiH nakon što su ratovali za terorističke organizacije, što pokazuje da ne postoji opredjeljenje za borbu protiv terorizma.

Prema navodima Glasa Srpske, Sud BiH je saopštio da je Mešić bio na slobodi do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora i da je nakon ponovnog hapšenja upućen na izdržavanje, ali iz Suda nisu odgovorili zašto osuđenom teroristi nije određen pritvor.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić kaže da nema dileme da bi svi koji su osuđeni za terorizam odmah trebalo da idu u pritvor.

- I kazne su inače blage, pa teroriste osuđuju kao da je riječ o džepnoj krađi. Јoš kada se teroristi nađu na slobodi zbog neodređivanja pritvora ili otkupa jednogodišnje zatvorske kazne, to predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost. Potrebno je hitno mijenjati postojeću kaznenu politiku koja je veoma blaga - rekao je Ćeranić.

Izvor: SRNA