latinica  ћирилица
16/06/2017 |  13:19 ⇒ 15:41 | Autor: RTRS

Dodik: U isplati klirinškog duga problem sa procedurama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je u isplati klirinškog duga problem sa procedurama jer je tek prije dva dana BiH dostavila potreban dokument ruskom Ministarstvu finansija.
Predsjednik RS Milorad Dodik na konferenciji za novinare - Foto: RTRS
Predsjednik RS Milorad Dodik na konferenciji za novinareFoto: RTRS

"Tamo je rečeno da će onog trentuka kada stigne besprijekorna dokumentacija, novac u roku od 40 dana biti uplaćen na račune BiH, odnosno za korištenje entiteta i drugih korisnika. Do kašnjenja je došlo kod nas, jer smo imali vremena da donesemo odluke u Predsjedništvu i parlamentu BiH, ali tek su sada stvoreni uslovi za tako nešto i čekamo realizaciju", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Na pitanje novinara da li je u posljednjih mjesec dana avionom Vazduhoplovnog servisa letio za Krf i Ljubljanu i zbog čega, Dodik je rekao da u tome ništa nije tajna i da ovaj avion služi za prevoz funkcionera Srpske.

"U tom pogledu, apsolutno je sve dostupo u nadležnim službama, a imam obavezu da o tome informišem određene organe. Putujem avionom, ali nemam obavezu da govorim gdje sam bio i šta radio, a sve je u skladu sa zakonom", kaže Dodik.

Ruski klirinški dug nastao je prije rata u BiH i odnosi se na nenaplaćena potraživanja ovdašnjih preduzeća, koja su svoje proizvode isporučile u Rusiju.

Zahvaljujući angažovanju vlasti Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika, BiH će jedina dobiti pomenuti dug u novcu, a ne u robi.

Od ukupnih 125,156 miliona dolara ovog ruskog duga, Republika Srpska dobiće 36,29 miliona, Federacija BiH 72,59 miliona, Brčko distrikt 3,75 miliona, a institucije BiH 12,51 miliona.

DODIK: NASTAVIĆEMO DOBRU SARADNjU SA SRBIЈOM

Predsjednik Srpske izjavio je izjavio je da će Srpska i Srbija nastaviti dobru saradnju i čestitao što je Ana Brnabić predložena za mandatara za sastav nove vlade Srbije.

"Ustavna obaveza predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jeste da predloži mandatara u dogovoru sa političkim partijama i čestitamo na izboru", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će Republika Srpska i Srbija nastaviti i dalje da sarađuju u najboljem smislu.

Izvor: SRNA