latinica  ћирилица
16/06/2017 |  15:34 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Nastavnici OŠ "Vuk Karadžić" u Petrovu stupili u generalni štrajk (VIDEO)

Nastavnici u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Petrovu stupili su jutros u generalni štrajk.
OŠ "Vuk Karadžić" Petrovo - Foto: RTRS
OŠ "Vuk Karadžić" PetrovoFoto: RTRS

Većina profesora danima bojkotuje nastavu, jer se ne slažu sa odlukom o imenovanju vršioca dužnosti direktora škole. Ministar prosvjete imenovao je na ovu funkciju Davorina Adamovića, umjesto Vedrane Brkić koju su predlagali zaposleni u školi. Od 180 učenika, samo 30-ak ih dolazi na nastavu.

Iako većina profesora već osam dana ne radi u znak protesta, dva profesora razredne nastave, redovno rade bez i jednog izostanka. Posljedice su kažu vidljive, a najviše gube djeca koja ne pohađaju nastavu.

- Milsim da se odluke nadležnih moraju poštovati, ne možemo tako, ima zakon ima koji se mora poštovati, inače zašto nam služi zakon, onda ćemo svi ovako izaći, kako kome odgovara, kaže Gordana Šešak, profesor razredne nastave, OŠ Vuk Karadžić, Petrovo.

Štrajkači traže da se poštuje njihova odluka da do izbora novog direktora, posao vršioca dužnosti obavlja pedagog Vedrana Brkić, a ne Davorin Adamović, kojeg je ministar, kažu, nezakonito imenovao. Odbacuju tvrdnje da Školski odbor prema važećem zakonu, nije na vrijeme dostavio svoj prijedlog.

- Mi od svojih uslova odnosno zaključaka sa roditeljskog sastanka ne odustajemo, tražimo svoja prava i nadamo se da će se riješiti situacija na korist nama i svima, poručila je Slavica Lazić, predsjednica Školskog odbora u OŠ Vuk Karadžić, Petrovo.

Ministar prosvjete ranije je rekao da je vršilac dužnosti imenovan u skladu sa zakonom. Davorin Adamović nije htio pred kameru, ali poručuje da se nada da će ministaratvo što prije razriješiti dvovlašće u školi. Većina negira tvrdnju manjine da je u pozadini štrajka, pokušaj da bivši direktor Nenad Katanić, nakon isteka mandata, ponovo zasjedne u fotelju.

- Ovo nije borba za bivšeg, ovo je borba protiv novog, nama nametnutog, smatramo politički nametnutog, znači preko političke sile jednostavno novoimenovanog v.d, naglašava Vanja Maksimović predsejdnik Sindikata Škole.

Profesori koji protestuju nisu dozvolili da se novi v.d direktora potpiše u svjedočanstva svršenih osnovaca, već je to uradio predsjednik Školskog odbora. Rasplet krize u školi očekuje se najkasnije za 20- tak dana kada će Ministarstvo, raspisati konkurs za direktora OŠ Vuk Karadžić u Petrovu.