latinica  ћирилица
16/06/2017 |  16:10 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Dan odbrane sarajevsko-romanijske regije, sjećanje na srpske borce (VIDEO)

U Sokocu je obilježen 16. jun - Dan odbrane sarajevsko-romanijske regije, u znak sjećanja na presudne bitke u junu 1995. godine, u kojima su srpski borci pružili otpor daleko brojnijem neprijatelju.
Dan odbrane sarajevsko-romanijske regije - Foto: RTRS
Dan odbrane sarajevsko-romanijske regijeFoto: RTRS

Počast je odata za 947 srpskih boraca sahranjenih na Vojničkom spomen-groblju Mali zejtinlik.

 Јovanka Savić izgubila je sina jedinca Budimira, na Vidovdan 93. na sarajevskom ratištu. Suprug joj je ratni vojni invalid. Po završetku rata iz Ilijaša su iselili u Vlasenicu. Iako teško žive, smognu snage da posjete sinovljevu humku.

Ranka Gorančić na Malom Zeintinliku sahranila je oca, brata sestru i njenog muža. Svi oni su dali živote na braniku otadžbine. Iako je prošlo više od dije decenije suze same naviru.

Sloga, zajedništvo i jedan cilj sačuvali su od istrebljenja cijeli ovaj kraj pred naletima daleko moćnijeg i brojnijeg neprijatelja.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas da je Sarajevsko-romanijska regija, koja je odbranjena u složenim i teškim uslovima, dala ogromnu žrtvu za slobodu i stvaranje Srpske - živote 4.000 najboljih, najsnažnijih i najsrčanijih boraca. Savanović je podsjetio da je prije minulog rata, prema statističkim podacima, u Sarajevu bilo oko 157.000 Srba, a sada ih ima manje od 10.000 i svedeni su na statističku grešku.

On je ocijenio da su Vlada i resorno ministarstvo zbrinuli 8.230 prioritetnih korisnika kroz program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija. Govoreći o zapošljavanju djece iz porodica poginulih boraca, Savanović je najavio da će Vlada Srpske i ove godine stimulisati radna mjesta određenim povratima doprinosa, pri čemu će prioritet pri zapošljavanju imate kategorije koje su izašle iz rata.

Pomenu su prisustvovali delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, izaslanici predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacija predstavnika Srpske u institucijama BiH i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević. Pomenu su prisustvovali i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka u Oružanim snagama BiH, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, delegacije opština, regionalnih i opštinskih boračkih organizacija, organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije.

Poručeno je da se mora zaustaviti odlazak mladih iz ovog dijela Srpske koji je u odbrambeno-otadžbinskom ratu sačuvan uz velike žrtve - živote je dalo 4000 boraca Sarajevsko romanijskog korpusa.