latinica  ћирилица
16/06/2017 |  17:31 ⇒ 17/06/2017 | 12:08 | Autor: RTRS

Sezona odmora: Šta se (ne) smije prenijeti preko granice? (VIDEO)

Razlika u cijeni hrane razlog je zbog kojeg mnogi na ljetovanje nose sedmičnu zalihu hrane, zaboravljajući pri tom na cijeli spisak namirnica koje se ne smiju naći u koferima.
Koje namirnice možemo prenijeti preko granice - Foto: RTRS
Koje namirnice možemo prenijeti preko graniceFoto: RTRS

Turistička sezona je počela, a s njom i pojačane kontrole na graničnim prelazima.

Hrana koja sadrži meso, mlijeko i mliječne prerađevine ni u minimalnim količinama ne smije preko granice. Zaboravite čak i na sendviče sa šunkom, sirom i namazima, jer bi, zbog stroge procedure mogli dugo biti zadržani na carini.

Pravila u vezi sa prenošenjem hrane preko granice su ista, bilo da putnici odlaze u Grčku, Hrvatsku ili Crnu Goru, turistička odredišta koja se posljednjih godina najviše traže.

- Ono što je strogo zabranjeno, jer su sad pooštrene kontrole na granicama, posebno u Hrvatskoj i Grčkoj, strogo je zabranjeno unošenje mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda. Naravno da tu izuzetak čini hrana za bebe, voće, povrće, konditorski proizvodi. Znači, to se i dalje smije prenijeti preko granice, kaže Maja Lakić iz agencije "Sebastijan".

U razumnim količinama moguće je unijeti hljeb, neke vrste kolača, keks, čokoladu, kao i svježe voće i povrće, u količini do pet kilograma. Ograničen je i unos alkoholnih i bezalkoholnih pića.

- Postoje pravila da je dozvoljeno jedan litar alkoholnog pića i još jedan litar alkoholnog pića sa manjim udjelom alkohola ispod 22 odsto. Ono što je recimo razlika, to je za unos cigareta, ističe Lakićeva.

Hrana i cigarete nisu jedine koje podliježu ograničenjima pri prelasku granice. Ograničena je i količina novca koja se iznosi van Bosne i Hercegovine.

- Ukoliko bilo ko iznosi novac iz BiH, u vrijednosti do 5000 KM se može iznijeti novca u gotovini bez prijavljivanja i bez dokaza o bilo kakvom porijeklu. S druge strane, dodatnih 5000 maraka se može iznijeti van, uz dokaz da je taj novac dignut sa računa u banci, istakao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Za iznose veće od 10.000 maraka potrebno je odobrenje entitetskog ministarstva finansija. Pored ove potvrde, putnici koji odmor provode u inostranstvu, ne bi trebalo da zaborave na još jednu veoma važnu potvrdu – takozvani dvojezični obrazac. Ova potvrda služi kao dokaz da su zdravstveno osigurani u zemljama sa kojima BiH ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju.

- Ako imamo obrazac, usluge se ne plaćaju osim ukoliko nije predviđena neka doplata kao i za domaće osiguranike kada je riječ, recimo, o participaciji, poručio je Boris Međedović, rukovodilac Službe za inostrano zdravstveno osiguranje FZO.

Ako želite da vam godišnji odmor počne bez glavobolje, dobro se informišite šta se smije naći u vašem prtljagu! Ipak, čini se da bh.građani, posljednjih godina, mnogo pažljivije pakuju kofere, tako da je neugodnih iznenađenja na granicama sve manje.