latinica  ћирилица
19/06/2017 |  14:45 | Autor: RTRS

VSTS BiH: Pokrenuta interaktivna mapa o radu sudova u BiH

Pokretanjem i puštanjem u rad interaktivne mape o radu 80 sudova u BiH kao dio veb portala pravosudje.ba, Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH od danas uvodi još jednu tehnološku novinu u pravosuđu koja će građanima olakšati pristup sudovima, a rad sudova učiniti transparentnijim i efikasnijim.
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine - Foto: RTRS
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i HercegovineFoto: RTRS

Stranke u postupku, kao i zainteresovana javnost, moći će prvi put da izvrše uvid u izvještaje o protoku predmeta, realizaciji plana rješavanja predmeta i trajanju neriješenih predmeta u nadležnosti prvostepenih i drugostepenih sudova, bez prethodnog obraćanja sudovima ili VSTS-u BiH.

Izvještaji sadrže statističke podatke, isključivo su informativnog karaktera i preuzimaju se sedmično iz Sistema za automatsko upravljanje predmetima /CMS/, saopšteno je iz VSTS-a.

Mapa prikazuje sve prvostepene i drugostepene sudove u BiH, a korisnik klikom na link http://pravosudje.ba/gis/izvjestaji_gm.html može izabrati lokaciju odnosno sud na mapi ili koristiti padajuće menije za dobijanje informacija određenog suda.

Osim internet mogućnosti pregleda ovih podataka, planiran je i razvoj android aplikacije koja će omogućiti pregled tih informacija putem telefona.

Ova vrsta inovacije u pravosuđu je u skladu s reformom pravosuđa i predstavlja zajednički napor i saradnju predstavnika projekata "Unapređenje efikasnosti pravosuđa", koji su finansirale vlade Švedske i Norveške, i "Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog komunikacionog i informacionog sistema – IPA 2012", koji je finansirala EU da se rad sudova približi strankama, kao i da se javnosti omogući uvid u njihov rad.

Izvor: SRNA