latinica  ћирилица
19/06/2017 |  15:03 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Na području Gradiške proglašena epidemija mišije groznice (VIDEO)

U opštini Gradiška proglašena je epidemije mišije groznice.
Dom zdravlja u Gradišci - Foto: RTRS
Dom zdravlja u GradišciFoto: RTRS

Osam lica je zatražilo ljekarsku pomoć, od kojih je dvoje sa težim posljedicama. Osim po zdravlje ljudi, najezda glodara negativno se odražava i na poljoprivrednu proizvodnju.

Prvi slučaj mišije groznice u Domu zdravlja Gradiška registrovan je prije mjesec dana. Poslije učestalih simptoma koji asociraju na ovu bolest na preporuku Instituta za javno zdravstvo proglašena je epidemija mišije groznice.

- Do sada imamo osam oboljelih, od toga šest relativno lakših slučajeva i dva teža slučaja koja se trenutno nalaze na dijalizi - kaže Tihomir Mihajlović, direktor Doma zdravlja.

Žarište epidemije trenutno je registrovano u brdskom dijelu opštine. Osim zdravlja stanovništva pred najezdom glodara ugroženi su i usjevi.

- Šuma je puna miševa i mi smo desetak i više kila otrova bacili kod kuće jer pojedoše sve, ne može se spasiti plastenik, a kamoli nešto drugo. Meni nije toliko žao zbog štete koju meni urokuju, koliko zbog zdravlja ljudi - kaže Živko Bjelovuk, mještanin Resanovaca.

Poslije proglašene epidemije preduzete su sve zakonom propisane mjere među kojima je i vanredna deratizacija.

- Deratizacijom ćemo obuhvatiti oko 1000 domaćinstava u potkozarskim selima Gornji Podgradci, Grbavci i Turjak, naravno shodno tome kako se situacija bude odvijala narednih dana. Dakle, faktički krećemo iz tog žarišnog područja gdje su se do sada javili slučajevi oboljenja - ističe Bogdan Milenković, načelnik Higijenskio-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Iz Doma zdravlja Gradiška stanovništvu je poručeno da primijene pojačane mjere higijene, prvenstveno prilikom čišćenje prostora na kojim je uočeno prisustvo glodara.