latinica  ћирилица
19/06/2017 |  15:42 ⇒ 20/06/2017 | 09:53 | Autor: RTRS

RVI i amputirci vratili ortopedska i medicinska pomagala (VIDEO)

Ratni vojni invalidi i amputirci ispred zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja u Banjaluci vratili su ortopedska i medicinska pomagala.
Protest invalida - Foto: SRNA
Protest invalidaFoto: SRNA

Nezadovoljni su zbog procedura za nabavku pomagala i prava na banjsko liječenje. Traže pojednostavljenje procedura za dobijanje ortopedskih pomagala, kao i da amputirci i paraplegičari dobiju pravo da svake godine mogu koristiti banjsku rehabilitaciju.

Predstavnik Organizacije amputiraca "UDAS" Siniša Todorović demonstrativno je vratio protezu pred Fond zdravstvenog osiguranja u Banjaluci. Todorović, kaže, da je ova kategorija suočena sa veoma složenim procedurama nabavke pomagala, koja traje od tri mjeseca do pola godine.

Zahtijevaju da im za nabavku ortopedskih i medicinskih pomagala bude isplaćivan novac, jer, kaže, na taj način mogu da biraju kvalitetna pomagala.

Svoje nezadovoljstvo iskazao je i Milovan Marković koji kaže da invalidska kolica nije promijenio više od deset godina.

- Ne tražimo nikakvu politiku, ali morate nam dati ono što trebamo, a trebamo kolica, rohodušek i banjska liječenja, inače ćemo se boriti kako znamo - kaže Marković.

Da bi problem bio riješen u nadležnim institucijama ističu da je potrebno mijenjati određene zakonske regulative, ali uvjeravaju da će sve biti riješeno najkasnije do kraja godine.

- Ratni vojni invalidi Republike Srpske dobijaće novac za nabavku ortopedskih pomagala u njihovoj vrijednosti od resornog ministarstva, umjesto posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja - kako je to ranije rađeno - rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Dejan Kusturić, rekao je da će Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u narednih mjesec dana izmijeniti pravilnik o banjskom liječenju, kako bi ona prava koja imaju ratni vojni invalidi prioritetno bila rješavana.

U udruženjima koja okupljaju ovu populaciju kažu da u Srpskoj ima oko 1.400 invalida sa tjelesnim oštećenjima, te da je od rata do danas od posljedica ranjavanja umrlo oko 8.000 RVI, među kojima je veliki broj amputiraca i paraplegičara.