latinica  ћирилица
19/06/2017 |  15:53 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

Bijeljina: Јoš 13.000 domaćinstava na kanalizacionoj mreži (VIDEO)

Krajem juna trebalo bi da budu potpisani ugovori sa izvođačima radova za posljednju fazu izgradnje kanalizacione mreže u Bijeljini, vrijednosti 6,5 miliona evra.
Bijeljina - Foto: RTRS
BijeljinaFoto: RTRS

U narednih godinu i po u planu je priključenje na kanalizacionu mrežu još 13.000 domaćinstava, nakon čega će prečistač otpadnih voda raditi punim kapacitetom.

Na kanalizacionu mrežu, u narednih 18 mjeseci, trebalo bi da bude priključeno 2.560 domaćinstva u zoni između Ulica Srpske vojske i 27. marta i Ulici Dimitrija Tucovića i okolnim ulicama.

Stanovnici naselja Bogdanovića plac nestrpljivo očekuju izgradnju kanalizacione mreže, jer se fekalne vode iz dvije stambene zgrada ispuštaju u odvode za kišnu kanalizaciju.

Neke, ipak, već brine i cijena. Koliko potroše vode - toliko će plaćati i kanalizaciju.

25. juna trebalo bi da bude potpisan ugovor sa izvođačima radova, a izgradnja započeta polovinom jula.

- Ukupan broj priključaka koji će biti urađen je 2.560, što je zaista mnogo i to je cilj, kako bi se na neki način zaokružio projekat vezan za prečistač otpadnih voda - navodi Vlado Simeunović, direktor PIU tima.

Od 2005. godine u izgradnju kanalizacione mreže uloženo je 36 miliona evra kreditnih sredstava, donacija i sredstava iz gradskog budžeta. Kredit Evropske banke od 12 miliona evra trebalo bi da bude izmiren do 2025. godine.

Milojko Todorović, zamjenik direktora PIU tima ističe da je do sada 9.500 korisnika priključeno na sistem.

Uporedo sa izgradnjom kanalizacione mreže rekonstruisana su 22 kilometra i izgrađen 91 kilometar vodovodne mreže, kao i 15 kilometara kišne kanalizacije. Urađeno je i idejno rješenje za izgradnju kanalizacione mreže u prigradskim naseljima, za šta je potrebno desetak miliona evra.

Ovo je komplikovaniji posao, jer je do sada kanalizacija rađena metodom gravitacije, a za prigradske dijelove potrebne su prepumpne stanice.