latinica  ћирилица
20/06/2017 |  09:27 ⇒ 11:02 | Autor: RTRS

Žurnal: Katarac Al Suvaidi, finansijer terorista, godinama posluje u BiH

Fondacija Katar Šeriti na području BiH djeluje od 1994. godine, dok je njen osnivač Ali Abdulah Al Suvaidi 2013. godine osnovao kompaniju Al-Suvaidi Treding. Prema sudskom registru, osnovna djelatnost ove firme je "organizacija sastanaka i poslovnih sajmova".
Dokument (foto:zurnal.info) -
Dokument (foto:zurnal.info)

Fondacija "Katar Šerity", koju su vlasti Saudijske Arabije, sa njenim osnivačem Ali Abdulahom al Suvaidijem, stavile na listu lica i organizacija koje finansiraju terorizam, godinama posluje na teritoriji BiH, saznaje Žurnal.

Lista katarskih finansijera terorizma zvanično je objavljena 9. juna ove godine, a osim Saudijske Arabije, na svojim oficijelnim stranicama objavile su je vlasti Egipta, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ali Abdulah Al Suvaidi na listi se nalazi pod rednim brojem 21, dok je "Katar Šarity "treća na listi fondacija i organizacija koje finansiraju terorizam.

Prema sudskom registru, osnovna djelatnost ove firme je "organizacija sastanaka i poslovnih sajmova". Direktor preduzeća je Nihad DŽihić iz Tešnja, inače pripadnik selefijskog pokreta u BiH, koji često organizuje predavanja za svoje sljedbenike.

Osim direktora DŽihića, u preduzeću "Al Suvaidi Trejding" nema drugih zaposlenika. Izvještaji o finansijskom poslovanju preduzeća, dokaz su da ovo preduzeće ne posluje. Od 2013. godine, u rubrici prihodi stoji "nula", dok je u konačnom izvještaju navedeno da preduzeće četiri godine zaredom posluje sa gubitkom. Bez obzira na to, firma još nije ugašena.

DŽihićev brat, Muhamed, potvrdio je za "Žurnal" da Nihad radi za Ali Al Suvaidija, kao i da mu je poznato da je fondacija "Katar Šerity" na saudijskom spisku finansijera terorizma. Prema informacijama Žurnala, Ali Al Suvaidi, na teritoriji BiH boravio je do 12. maja 2017. godine, kada je sa sarajevskog aerodroma odletio za Istanbul. Tridesetak dana kasnije, njegovo ime našlo se na spisku finansijera terorizma.

Tokom 2016. godine, sa predstavnicima ove fondacije, susreo se i federalni ministar za izbjegla i raseljena lica – Edin Ramić. Upravo te godine, prema zvaničnom finansijskom izvještaju  ova organizacija na području BiH investirala je oko pola miliona maraka dok je na globalnom planu, a najviše u Siriji, "investirano" oko 90 miliona maraka.

Te godine, Ali Al Suvaidi investirao je na područu Tešnja, a koordinator projekta bio je Muhamed DŽihić, brat Nihada DŽihića koji je direktor kompanije "Al Suvaidi Trejding". Posrednik u investiranju bila je humanitarna organizacija Al Vagf iz Holandije, čiji je direktor sarajevskog predstavništva Ismir Karaga, također jedan od viđenijih članova  selefijskog pokreta. Posljednja aktivnost ove fondacije zabilježena je u martu ove godine, kada je raspisan tender za nabavku traktora s priključcima. Kao adresa na koju se trebaju dostavljati ponude, navedena je adresa Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Izvor: Žurnal. info