latinica  ћирилица
20/06/2017 |  14:08 ⇒ 14:42 | Autor: RTRS

Tegeltija: Vlada Srpske intenzivno pregovara o restruktuiranju javnog duga

Vlada Republike Srpske vodi intenzivne pregovore oko restrukturiranja javnog duga. Cilj je prepakovati jedan dio zaduženja Republike Srpske koji ima kraći period otplate, te dio kredita lokalnih zajednica, izjacio je za ministar finansija Srpske, Zoran Tegeltija za portal "Kapital".
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Ističe da veliki dio unutrašnjeg duga u ovom momentu već restrukturiraju lokalne zajednice, pa i neka javna preduzeća, i da taj iznos može obezbijediti domaći finansijski sektor, za razliku o zaduženja Srpske.

"Iznos o kojem je proljetos na Јahorina biznis forumu govorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je mnogo veći i on se ne može obezbijediti na domaćem finansijskom tržištu. O tome se vrlo intenzivno pregovara i imamo načelne dogovore sa stanovišta rokova i iznosa. Nama je poteškoća što Republika Srpska ima ograničenja sa stanovišta izlaženja na međunarodno finansijsko tržište", objasnio je Tegeltija.

Govoreći o likvidnosti budžeta Srpske rekao je da je, u prošloj i pretprošloj godini, bilo problema sa obezbjeđivanjem sredstava zbog čega su se obaveze servisirale iz tekućih prihoda, tako da je u jednom trenutku bilo značajnih kašnjenja u plaćanju dobavljača, ali i grantova.

"U ovoj godini smo servisirali mnogo više kredita nego što smo planirali. U dosta smo dobroj situaciji kada je u pitanju likvidnost budžeta. Naša dugovanja su značajno manja nego u prethodnom periodu, a sva dugovanja prema dobavljačima su isplaćena za 2016. godinu. Ostala su dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima i do kraja ovog mjeseca ćemo i to završiti. Počeli smo plaćati i neke obaveze prema njima iz 2017. godine. Naravno, postoji veliki dio tekućih obaveza koje izmirujemo u dan, onako kako je predviđeno. Mislim na plate, penzije, invalidnine i ostala socijalna davanja", naglasio je Tegeltija.

Komentarišući neusvajanji seta zakona o akcizama naglasio je da, što se njega tiče, aranžman sa MMF-om ne postoji, kao i da je "sahranjena" i Reformska agenda jer se BiH u zajedničkim institucijama pokazala kao nesposobna da izvršava svoje međunarodne ugovorne obaveze. Ocijenio je da će sve ozbiljne reforme morati da sačekaju novu vlast poslije 2018. godine. Tegeltija je najavio da će, zbog toga, kreditna sredtva koja su trebala biti dobijena od MMF - a Srpska nadomjestiti na domaćem i inostranom tržištu kapitala.

Ministar finansija je naglasio da zbog najavljenog povećanja penzija u 2017. godini neće biti potrebna izmjena budžeta Srpske jer će planirani iznos biti dovoljan da se isplati zadnji kvartal penzija uvećan za tri odsto. Rekao je da se očekuje povećanje doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje što bi bio jedan od glavnih izvora za povećanje penzija u cijeloj 2018. godini.

Govoreći o stanju u zdravstvu, podsjetio je da su najveći dužnici zdravstvene ustanove koje će morati biti restrukturirane da ne prave nove gubitke.

"Taj proces je u saradnji sa Svjetskom bankom i praktično će postojati dva projekta – primarna i tercijarna zdravstvena zaštita", naglasio je Tegeltija.

Komentarišući situaciju u vezi sa stanjeem u bankarskom sektoru, rekao je da u IRB - u nije biran novi Nadzorni odbor jer naredne sedmice u posjetu Srpskoj dolazi misija Svjetske banke s kojom će biti usaglašeno strateško pismo oko organizacije IRB-a, nakon čega će biti raspisan konkurs za članove novog Nadzornog odbora koji će izabrati novog direktora. Tegeltija je potvrdio da je Vlada Srpske u skupštinsku proceduru uputila nove prijedloge za imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Prema njegovim riječima, o ovim prijedlozima Narodna skupština bi trebalo da raspravlja 4. jula.

Izvor: Nezavisne novine - Capital