latinica  ћирилица
20/06/2017 |  15:48 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo: Ostaće praznih klupa u srednjim školama (VIDEO)

U šest opština Istočnog Sarajeva osnovnu školu završilo je 600 učenika, a u četiri srednje škole na području grada, za nove đake imaju 632 mjesta. Podatak alarmantan, jer je broj učenika i u osnovnim i u srednjim školama znatno manji u odnosu na prethodne godine.
Upis u srednje škole Ist. Sarajevo - Foto: RTRS
Upis u srednje škole Ist. SarajevoFoto: RTRS

Kako god da se završi drugi upisni rok, praznih klupa u srednjim školama Istočnog Sarajeva - mora biti. I to bar trideset i dvije. Cijelo jedno odjeljenje manje nego što je planirano.

U odnosu na lani, srednjoškolaca je znatno manje u Palama i Sokocu, dok ih u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži ima više.

Ono što je nepromijenjeno jeste interesovanje.

Osnovci se najčešće odlučuju za gimnaziju.

- Ima još slobodnih mjesta i u gimanziji, posebno odjeljenje u Han Pijesku, kaže Vinka Berjan, saradnik za obrazovanje u Skupštini grada Istočno Sarajevo.

U Istočnoj Ilidži još u prvom upisnom roku gimnazijalci su zauzeli sve klupe.

U ovoj srednjoj školi uvedena su dva nova smjera – jezička gimnazija i stomatološki tehničar.

Veliko interesovanje vlada i za farmaceutskog tehničara, a najmanje je onih koji žele biti ekonomski tehničari.

Ove godine još jedna zanimljivost. U Istočnom Novom Sarajevu osnovcima je interesantan treći stepen, a u Palama pojedini zanatski smjerovi već su obezbijedili dovoljan broj učenika.

- Kao svaka srednja stručna škola, daje mogućnost da mladi čovjek već tada počne da radi sa određenim znanjem i zvanjem u toj oblasti, ističe Amela Kobilj, profesor u SŠ "28. juni" Istočno Novo Sarajevo.

Za sve bivše osnovce, koji ne upišu željeni smjer, početkom jula biće organizovan i treći upisni rok.

Iako možda ne uspiju obezbijediti klupu u planiranom odjeljenju, sudeći prema broju mjesta kojih je više nego učenika, niko neće ostati neupisan.