latinica  ћирилица
20/06/2017 |  17:20 | Autor: RTRS

BiH-Crna Gora: Definisati mjesta za prelazak granice van graničnih prelaza

Sporazumom o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj između Crne Gore i BiH potrebno je definisati mjesta za prelazak granice van graničnih prelaza u režimu pograničnog sabraćaja, dogovoreno je danas u Podgorici na sjednici Mješovite komisije.

Na sjednici Mješovite komisije za praćenje sprovođenja sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara BiH o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj i o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj konstatovano je da postoji potreba za izmjenama i dopunama Sporazuma o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj i definisanje prelaznih mjesta za prelazak granice van graničnih prelaza u režimu pograničnog sabraćaja, imajući u vidu da je saradnja stanovništva pograničnih područja Crne Gore i BiH osnov dobre saradnje dvije zemlje.

U tom smislu, Mješovita komisija će predložiti nadležnim tijelima odgovarajuće izmjene i dopune tog sporazuma, navodi se u zajedničkom saopštenju crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva bezbjednosti BiH.

"Time će se doprinijeti lakšem kretanju stanovništva nastanjenom u pograničnim područjima i prelaženju preko zajedničke granice, kao i razvijanju i unapređenju privredne, obrazovne, zdravstvene, socijalne, kulturne, sportske i drugih vidova saradnje Crne Gore i BiH", dodaje se u saopštenju.

Ističe se da će izmjene i dopune Sporazuma biti sprovedene u skladu sa unutrašnjim pravnim procedurama u Crnoj Gori i BiH, odgovarajućom direktivom EU i od značaja je u Crnoj Gori za sprovođenje mjera iz Poglavlja 24 - Pravda sloboda i bezbjednost, za podoblast spoljašnje granice i Šengen.

"Dogovorena je i dinamika priprema za uspostavljanje zajedničke granične kontrole na budućim zajedničkim prelazima Šćepan Polje-Hum, Vraćenovići-Deluša, Ilino Brdo-Klobuk i Sitnica-Zupci, da bi bile pojednostavljene granične kontrole i ubrzan promet ljudi i robe između Crne Gore i BiH", dodaje se u saopštenju.

Izvor: SRNA