latinica  ћирилица
20/06/2017 |  19:01 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Traženje u ratu nestalih lica u BiH-odavno postalo političko pitanje (VIDEO)

Umjesto isključivo humanog predznaka, traženje u ratu nestalih lica u BiH, odavno je postalo političko pitanje, još od formiranja Instituta za nestala lica. Dok porodice žrtava više od dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima, Tužilaštvo BiH godinama "čuva" zahtjeve za ekshumacijama, prvenstveno kada se pretpostavlja da je riječ o srpskim žrtvama.
Institut za nestale - Foto: RTRS
Institut za nestaleFoto: RTRS

Ešaloni istražilaca nadahnutih revizijom bliske nam istorije, potrošeni milioni maraka, a namjenskog novca sve manje, i decenijska nazadna ideologija o zločincu i žrtvi, po drugi put ubijaju već ubijene Srbe!

Zloglasna jama Kazani – grobnica je, prema pisanim svjedočenjima u našem posjedu, i do stotinu sarajevskih Srba.

Ekshumirano je ukupno 29 tijela. Posljednji put, sada već daleke 2000. godine istražioci su se spuštali u utrobu ove zloglasnice.

A onda je na njene obode spuštena sarajevska tušta i tma. Deceniju i po, porodice ubijenih vape da se ekshumacija nastavi.

Uzalud!

Tužilaštvo BiH – dosije "Kazani" ne otvara!

Na zahtjeve za nastavkom ekshumacije, tužilac Munib Halilović tražio je "čvrste dokaze" i dodatne argumente, da ta jama skriva još kostiju!

Nije mu bilo dovoljno to što je, primjera radi, pronađen samo jedan fragment ubijene Marine Komljenac. I niti jedan njenog surpuga Radoslava. A zajedno su odvedeni iz svog doma.

Da li tužilac Halilović i njegovi mentori monstruozno očekuje da porodice same po jami skupljaju kosti i donose im u klimatizovanu prostoriju, nije jasno!

Kazani kao sinonim, za sve započete a nezavršene ekshumacije! I za Alipašin most gdje je fingirana potraga najmanje četiri puta počinjala.

Onog trenutka kada su pronađeni fragmenti kostiju Slobodana Odžakovića i definitivno je obustavljena.

Učinio je to mlađahni istražilac Tužilaštva BiH Eldar Јahić. Isti koji se svojski potrudio da svaki pedalj Tomašice, kasnije, bude prekopan.

I baš kao prema vapajima porodica srpskih stradalnika, nedopustivo ignorisanje Tužilaštva, već godinama je i prema zahtjevima i urgencijama srpskog člana Kolegijuma direktora Instituta, Milutina Mišića.

- Desetine urgencija, desetine zahtjeva, desetine urgencija na urgenciju, nažalost čak se ne udostoje da nam odgovore. Imam utisak da njima u Tužilaštvu BiH, niko nije rekao da "Srbi mogu biti žrtve ratnog zločina. kaže Mišić.

Mišićeve urgencije, nerijetko slijedile su ekspresne kontra-urgencije "kolege" mu iz Kolegijuma – vječnog direktora u potrazi samo za Bošnjacima, Amora Mašovića. Ili Mašovićevog poslušnika Marka Јurišića.

Primjera je mnogo – poput tuzlanskog Kozlovca, gdje su građevinari pronašli ljudske kosti. Pretpostavka - srpske.

No umjesto postulata Krivičnog, primijenjen je Amorov "zakon"! U kontra-urgenciji sa Mašovićevim potpisom, Institut kao "drštvo jednog lica – vječnog direktora" odustalo je od ekshumacije, pa ljudske kosti duže od godinu gaze ljudi i životinje.

Anarhični dvojac Mašović – Јurišić na naše pozive mjesecima ne odgovara. I bh. Tužilaštvo pitanja ignoriše! Ranije su se pravdali kako za ekshumacije dovoljno novca nemaju, a namjenska iz IPA fondova, nekažnjeno su trošili za kupovinu luksuznih automobila.

I istovremeno u ladicama skupljali zahtjeve za ekshumacije! Praksa "skupljača" nije promijenjena, tvrdi Mišić: "Ima ekshumacija koje su od 2009. godine na čekanju. To je jedan problem, a drugi je što ukupno negdje oko 140 zahtjeva koji su sad u Tužilaštvu BiH neprocesuirani."

Neke druge zahtjeve, međutim, Tužilaštvo revnosno obrađuje. I nalaže ekshumacije! U prvih pet mjeseci ove godine, zbrojili smo, čak 50 ekshumacija je izvršeno.

Pretpostavka je da su pronađena tijela samo osam Srba. I ona još neidentifikovana.

Zato će, samo 11. jula i samo put Srebrenice posmrtni ostaci 10 puta više stradalih Bošnjaka.

Kazani, Kozlovac, Sarajevska deponija, Alipašino polje ili most, Ozren, Јama Radača, godinama čekaju Amorovo ili odobrenje nekog drugog Mašovića!

A Tužilaštvo BiH, ratn "Aušvic" za Srbe koje ni vlastito dvorište još prekopalo nije, ćuti!

I u vlastitom glibu, tone i dublje od dna.