latinica  ћирилица
21/06/2017 |  10:38 | Autor: RTRS

Brkić: Perspektiva članstva u EU pokretačka snaga za pozitivne promjene

Perspektiva članstva u EU nastavlja da bude pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH, istakao je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Јosip Brkić u Berlinu tokom susreta sa zvaničnicima Njemačke.
Јosip Brkić (foto:informativa.ba) -
Јosip Brkić (foto:informativa.ba)

Brkić je u jučerašnjim razgovorima sa Јoahimom Bertelom, zamjenikom rukovodioca Kancelarije za spoljnu, bezbjednosnu i razvojnu politiku u kabinetu kancelara Angele Merkel, i Kristijanom Helbahom, specijalnim izaslanikom za jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA zemlje u Ministarstvu inostranih poslova Njemačke, istakao da se BiH nada njemačkoj podršci za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Na sastancima je razgovarano o nastavku procesa evropskih integracija BiH, kao i novoj inicijativi Njemačke za zemlje zapadnog Balkana, tzv. "Berlin plus".

Brkić je upoznao sagovornike o napretku BiH na evropskom putu, te istakao da je za BiH od velike važnosti podrška Njemačke u sprovođenju ključnih socijalno-ekonomskih reformi u skladu sa Reformskom agendom, kao i za nastavak evropskog puta.

Na sastanku sa Helbahom razgovarano je o novoj inicijativi za zemlje zapadnog Balkana "Berlin plus", čiji bi cilj bio animiranje ostalih EU zemalja da se aktivnije uključe u razvoj zapadnog Balkana, poveća konkurentnost u regionu, IT povezanosti i digitalizacija industrije, te podrška transparentnoj infrastrukturi i infrastrukturna povezanost zemalja regiona.

Helbah je istakao da će se aktivnosti inicijative "Berlin plus" nastaviti tokom godine, te da se potpunija informacija u vezi sa inicijativom može očekivati nakon Konferencije ministara spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, koja će se održati u julu u Trstu, navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora o aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO-u za BiH Helbah je istakao da je potrebno raditi na knjiženju sve preostale nepokretne perspektivne vojne imovine i da dosjei iz Ministarstva odbrane budu predati Pravobranilaštvu BiH na postupanje.

Izvor: SRNA