latinica  ћирилица
21/06/2017 |  10:40 ⇒ 10:41 | Autor: RTRS

Granični prelazi u BiH više nemaju nego što imaju

Video-nadzor, automatsko očitavanje tablica, gromobrani, čiste i pravilno postavljene zastave neke su od novina koje bi uskoro trebalo da stignu na granične prelaze BiH među kojima dobar dio trenutno ne ispunjava ni minimalne uslove za rad službenika.
Šamac - gužve na graničnom prelazu - Foto: RTRS
Šamac - gužve na graničnom prelazuFoto: RTRS

Analize su pokazale da svega 20 odsto prelaza ima uslove za dobar rad, dok na nekima nema kontrolnih kabina, prostorija za zadržavanje i detaljnije provjere, vaga, video-nadzora i signalizacije, što stvara velike poteškoće putnicima, špediterima i graničarima.

Standarde zadovoljavaju uglavnom novoizgrađeni granični prelazi i međunarodni aerodromi. Na toj listi su Bijača, Gradina, Izačić, Kamensko, Karakaj, Klobuk, Kostajnica, Neum jedan i dva, Orašje, Rača i Zupci.

Situacija bi, iz finansijsku pomoć iz EU, trebalo da bude popravljena primjenom novog pravilnika o standardima i uslovima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prelaza, koji stupa na snagu naredne sedmice. Njime su, kao i pravilnikom koji je još na snazi, propisani standardi, gradnja i opremanje prelaza, ali su uvrštene i nove stavke. Јedna od njih predviđa obavezu postavljanja video-nadzora kao posebne opreme Granične policije BiH u skladu s praksom zemalja EU, a ne Uprave za indirektno oporezivanje kako je bilo propisano ranijim pravilnikom.

Granični prelazi sa statusom međunarodnih moraju imati priključke na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, protivpožarnu zaštitu, a od sada i gromobrane i uzemljenje.

Izvor: Glas Srpske