latinica  ћирилица
21/06/2017 |  13:48 | Autor: RTRS

OEBS: Sve veći prioritet predmetima seksualnog nasilja u ratu

Pravosudne institucije u BiH u posljednje tri godine daju veći prioritet predmetima seksualnog nasilja u oružanom sukobu, a tužioci i sudije sa žrtvama u većoj mjeri postupaju sa senzibilitetom i poštujući njihovo dostojanstvo, istaknuto je u izvještaju OEBS-a.
OEBS - Foto: ilustracija
OEBSFoto: ilustracija

Izvještaj "Postizanje pravde za žrtve seksualnog nasilja u oružanom sukobu u BiH: Napredak ostvaren pred sudovima u BiH od 2014. do 2016. godine" predstavljen je danas u Sarajevu.

U izvještaju se kao pozitivan trend navodi da se sudije sve više oslanjaju na svjedočenja žrtava seksualnog nasilja, čak i kada ne postoje drugi neposredni svjedoci, te da tužioci i sudije dosljednije primjenjuju relevantne međunarodne standarde.

Posebno je naglašeno da sudovi sve češće rješavaju imovinsko-pravni zahtjev žrtve seksualnog nasilja u okviru krivičnog postupka.

Kao negativno zapažanje navodi se da sudovi u BiH nisu pravilno tumačili i primjenjivali pravila koja se odnose na seksualno nasilje u oružanom sukobu, da je u nekoliko predmeta zatvorska kazna zamijenjena novčanom, te da nekoliko sudova i tužilaštava još nemaju posebnog službenika za podršku svjedocima.

Preporučeno je i da sudovi i tužilaštva treba da obezbijede primjenu zakona u skladu sa međunarodnim standardima i praksom na rodno neutralan način, da zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH treba da razmotre usvajanje izmjena i dopuna krivičnih zakona kako bi onemogućile zamjenu zatvorske kazne novčanom, kao i da službe za podršku svjedocima treba da poboljšaju međusobnu saradnju i unaprijede referalne mehanizme.

Uoči prezentacije izvještaja, šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur rekao je novinarima da je tema seksualnog nasilja u oružanom sukobu veoma važna u BiH, jer za ova krivična djela, koja su se desila prije više od 20 godina, još nije ostvareno dovoljno pravde.

"Žrtve ovih krivičnih djela, i žene i muškarci, još su pod izuzetnim emocionalnim i drugim pritiskom. OEBS-u je čast da sa domaćim i međunarodnim institucijama, posebno sa britanskom Ambasadom u BiH, bude partner o ovom pitanju. Želimo da osiguramo da se ova krivična djela nikada više ne ponove, a tamo gdje su se dogodila da žrtvama osiguramo mogućnost da traže pravdu", izjavio je Mur.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson izjavio je da njegova zemlja od 2014. godine sa međunarodnim partnerima radi na ukidanju osjećanja nepravedne stigme koje osjećaju žrtve ovih krivičnih djela.

"Sa vlastima radimo na tome da se poboljšaju usluge koje žrtve seksualnog nasilja imaju, uključujući finansijsku i psihološku podršku, kao i da ostvare pristup pravdi", rekao je Ferguson.

On je izrazio zadovoljstvo da je OEBS-ov izvještaj pokazao napredak kada je riječ o broju procesuiranih predmeta, kao i zbrinjavanju žrtava tako da im se iskazuje dostojanstvo, poštovanje i zaštita u ovom procesu.

"U izvještaju je prvi put istaknuto da žrtve imaju mogućnost za kompenzaciju što im dodjeljuje sud, da im ta nadoknada bude isplaćena od napadača", naglasio je Ferguson.

Ferguson je izrazio nadu da će ovaj proces ohrabriti još više žrtava da daju iskaze i ostvare pravdu, dodajući da će Velika Britanija sve učiniti da im u tome pomogne.

Zamjenik tužioca Haškog tribunala Mišel DŽarvis izrazila je zadovoljstvo zbog povećanog broja procesuiranih predmeta i veće raznolikosti pravnih pristupa koji se pri tome koriste.

"Iz našeg iskustva znamo da ova vrsta predmeta i dalje predstavlja izazov za izricanje odgovornosti. Mi razmatramo naš rad i pokušavamo da nađemo strategije koje će nam pomoći da ostvarimo još bolje rezultate. Drago nam je da je iskustvo BiH zabilježeno i odslikano u okviru sve većeg globalnog iskustva o pitanju seksualnog nasilja u oružanom sukobu", navela je DŽarvisova.

Ona je naglasila predanost Tribunala u procesuiranju ovih predmeta, a naročito pitanju nadoknada žrtvama.

DŽarvisova je najavila da će sutra u Sarajevu, kao dio konferencije dijaloga o nasljeđu Haškog tribunala, biti objavljena studija o procesuiranju predmeta seksualnog nasilja u oružanom sukobu. Konferenciji će, između ostalih, prisustvovati i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Izvor: SRNA