latinica  ћирилица
21/06/2017 |  14:15 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Lokalne zajednice u BiH krčme zemljište u javnom vlasništvu

Lokalne vlasti su nezakonito prodavale zemljište u javnom vlasništvu fiktivnim firmama iz inostranstva, a institucije koje bi trebalo to da znaju nemaju podatke ko je to odobrio, niti se bave tim problemom.
Arapi kupuju zemlju na Vlašiću - Foto: RTRS
Arapi kupuju zemlju na VlašićuFoto: RTRS

Rasprodaju javne imovine potvrdio je odgovor koji je iz Savjeta ministara BiH stigao na pitanje poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Lazara Prodanovića koji smatra da se radi o velikom skandalu jer su hiljade hektara zemljišta nezakonito prodate fiktivnim firmama. Prodanović je zatražio odgovor od Savjeta ministra da li postoje informacije o broju nekretnina kojim su raspolagale lokalne zajednice prije nego što su prodate nepoznatim vlasnicima. Zatražio je i informacije koje su lokalne zajednice nezakonito prodavale zemljište i da li su pravobranilaštva dala pozitivno mišljenje na te transakcije.

Savjet ministara je putem Ministarstva bezbjednosti prikupio podatke od Pravobranilaštva, Službe za poslove sa strancima, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, MUP-a RS, Federalne uprave policije i Policije Brčko distrikta.

U odgovoru Pravobranilaštva BiH je navedeno da im je poznato da postoje zahtjevi za knjiženje državne imovine ili je već uknjižena na pravna ili fizička lica. U Službi za poslove sa strancima BiH kazali su da su sproveli akciju "Nekretnine" i da su o utvrđenim činjenicama i operativnim podacima obavijestili Tužilaštvo BiH, SIPA i entitetske poreske uprave.Iz odgovora SIPA proizilazi da ni ta agencija ne raspolaže traženim informacijama, a isti odgovor stigao je i iz OBA.

Izvor: Glas Srpske