latinica  ћирилица
21/06/2017 |  17:25 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

UN: Јednoglasna podrška slanju trupa u Sahel

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je podržao slanje trupa kao podršku snagama u zapadnoj Africi u borbi protiv grupa militanata u regiji Sahel, saopšteno je iz UN.
Zgrada UN (Foto: Flickr/Ashitaka San) -
Zgrada UN (Foto: Flickr/Ashitaka San)

U saopštenju se navodi da je misija odobrena nakon što su iz Francuske osigurali podršku SAD.

Ogromni, sušni region Sahel u posljednjih nekoliko godina je postao plodno tlo za džihadističke grupe, od kojih su neke povezane sa Al kaidom i "Islamskom državom".

Evropske zemlje, naročito Francuska, upozoravaju da bi aktivnosti džihadista u zapadnoj Africi mogle da ugroze Evropu ukoliko se ne obrati pažnja na njih.

Zemlje Sahela, Niger, Mali, Čad, Brukina Faso i Mauritanija, prošle godine su predložile formiranje novih specijalnih jedinica od kojih bi svaka bila sačinjena od po stotinu vojnika, i koje bi bile raspoređene u područjima koja su poznata po aktivnostima džihadista.

Francuski ambasador u UN Fransoa Delatre izjavio je da se ne smije dozvoliti da područje Sahela postane novo skrovište za džihadiste cijelog svijeta, jer se u ovom slučaju ne radi samo o bezbjednosti pet zemalja, već je ugrožena i bezbjednost u svijetu.

EU je već odvojila 56 miliona američkih dolara za finansijsku podršku snagama u području Sahela.

Izvor: SRNA