latinica  ћирилица
22/06/2017 |  09:56 ⇒ 09:56 | Autor: RTRS

Sastanak sa predstavnicima Hrvatske 29. juna u vezi sa mostom na Savi

Direktor preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" Dušan Topić rekao je da bi 29. juna u Gradišci trebalo da bude održan sastanak sa predstavnicima Hrvatske u vezi sa izgradnjom mosta na Savi, čija je realizacija veoma spora, jer Zagreb još nije završio svoje procedure.
Dušan Topić - Foto: nezavisne novine
Dušan TopićFoto: nezavisne novine

Topić je pojasnio da je Hrvatska trebalo konačno da završi procedure revizije i odobrenja projekta, lokacijskih uslova i dozvole, kao i da zvanično uputi aplikaciju za grant evropskih fondova.

"Na sastanku ćemo čuti šta su uradili. Na prošlom sastanku smo insistirali da formiramo zajedničku komisiju za izradu tenderske dokumentacije i da raspišemo tender za izbor izvođača, i to ćemo ponoviti i na ovom", rekao je Topić za "Nezavisne novine".

Govoreći o auto-putu Banjaluka-Doboj, on kaže da je plan da do kraja jula u saobraćaj bude pušten dio od Mahovljana do Drugovića u dužini od oko 10 kilometara, a do kraja godine i cijelu dionicu.

Topić je rekao da frekvencija saobraćaja nije onakva kakva bi trebala biti i kakva će biti kada se u potpunosti poveže auto-put u kontinuitetu od Doboja do Gradiške, posebno kada se izgradi most na Savi.

"Cilj za iduću godinu je da nastavimo izgradnju na Koridoru `Pet ce` i tu pregovaramo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za dionicu od Јohovca do Rudanke, uključujući i dvije petlje, i tu će nam biti uslov akcize ili neko drugo rješenje na tom tragu", kaže Topić.

Govoreći o izgradnji brzog puta Sarajevo-Beograd, on je rekao da je u toku izrade planske dokumentacije sa Evropskom komisijom došla inicijativa s turskim kreditom, koja je možda i tempirana da se preferira dio kroz Federaciju BiH, te da je ostalo da se te analize završe.

"Nakon toga, donijeće se vjerovatno politička odluka o budućnosti turskog kredita. Međutim, treba podvući da je to veoma zahtjevan teren i skupa dionica. Ona će biti realizovana u skladu sa finansijskim mogućnostima i definisanim prioritetima", istakao je Topić.

Komentarišući mogućnosti izgradnje auto-puta prema Mliništima, on je rekao da bi taj krak prolazio kroz dvije zemlje i entitete, što znači tri administracije, zbog čega je potrebno da se prvo sve isplanira pa tek onda počne izgradnja.

On je naveo da, prema planskim dokumentima, mreža auto-puteva kroz Srpsku predviđa oko 400 kilometara ukupne predračunske vrijednosti od 3,4 milijarde evra.

Izvor: Srna