latinica  ћирилица
22/06/2017 |  17:57 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

Dodik: Ne osjećam se ugroženim, sankcije nepravedne (VIDEO)

Danas je objavljeno da je američki predsjednik Donald Tramp donio prvu odluku koja se tiče zapadnog Balkana, potvrdivši crnu listu lica i organizacija koje su pod sankcijama SAD, a koje je prije 16 godina uvela administracija DŽordža Buša.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Od početka ove godine, na listi je i ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Komentarišući ovu vijest, Dodik ističe da se ne osjeća ugorženim zbog američkih sankcija, navodeći da je očit politički sukob bivše i sadašnje američke administracije.

Produženje uredbe o vanrednim mjerama koje obuhvataju i tzv. crnu listu, za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodik, stvar je Sjedinjenih Američkih Država koje imaju pravo da donose odluke kakve hoće.

Dodaje i da se ne osjeća posebno ugroženim zato što ostaje na toj listi, ali da je potpuno jasno zašto je i kako njegovo ime dospjelo na tu listu.

- Mislim da bi trebalo biti neugodnije onima koji su to na jedan nekorektan način izvojevali, kao što su ambasador SAD /Morin Kormak/, koja sada sjedi u Sarajavu i /zamjenik pomoćnika državnog sekretara/ Hojt Јi, te još neki koji su to činili iz nekih svojih razloga. Ali, vidjećemo i njima leđa veoma brzo, pa ćemo vidjeti kakva će onda biti politika - ističe Dodik.

Dodik kaže da svi mogu vidjeti i pročitati da u SAD postoji ozbiljan politički sukob između sadašnje i bivše administracije, te da se preko toga prelamaju mnoge stvari. Međutim, predsjednik Srpske ocjenjuje da je to stvar njihove države i to ne može da komentariše.

- Ništa i ne činim u vezi sa tom listom, ni da ostanem niti da budem skinut. Mislim da je to bila nepravda. Ako i oni misle tako - neka me skinu, a ako ne misle, baš me briga. Bitno je da Republika Srpska zbog toga nije imala nikakve štete, a ja sam dobro - kaže predsjednik Srpske.

Republiku Srpsku Dodik će predstavljati na inauguraciji novoizabranog predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića. Naglašava da su izbori pokazali kakva je politička volja građana Srbije, te da će to Srpska poštovati i jačati saradnju.

- Sa Vučićem kao premijerom imali smo ozbiljnu saradnju na mnogim projektima, ostvarili smo značajne uspjehe na tom planu i vjerujemo da će Vučić kao predsjednik Srbije sada podignuti nivo saradnje Srpske i Srbije u skladu sa mogućnostima i Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama - ističe predsjednik Srpske.

Dodik će sutra, uz sve lidere regije i dvadesetak predsjednika vlada i država, biti dio najvećeg skupa državnika u Beogradu.