latinica  ћирилица
23/06/2017 |  09:30 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Vučić sa brojnim zvanicama uoči inauguracije (FOTO)

Dan inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u beogradskoj vili "Mir", obilježen je brojnim susretima sa visokim zvanicama iz regiona i svijeta.
Vučić sa Rogozinom (Foto: Tanjug / Dimitrije Gol) -
Vučić sa Rogozinom (Foto: Tanjug / Dimitrije Gol)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bilateralne susrete je počeo u 9 časova razgovorom sa potpredsjednikom Rusije Dmitrijem Rogozinom.

Na sastanak kod predsjednika Srbije došli su i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović. Hrvatski član Predsjedništva doći će na svečanost povodom inauguracije.

Srbija snažno podržava razvoj odnosa sa BiH i očekuje da će u narednom periodu biti intenziviran politički dijalog na svim nivoima, istakao je  Vučić.

"Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i želi aktivnu saradnju kako sa centralnim, tako i sa entitetskim vlastima. Put ka boljoj budućnosti vodi kroz aktivnu saradnju u brojnim oblastima koje su od obostranog interesa", istakao je Vučić, koji je na sastanku u Beogradu razgovarao sa Ivanićem i Izetbegovićem o odnosima Srbije i BiH, situaciji u regionu i o uzajamnoj podršci u procesu evrointegracija.

On je naglasio da je BiH za Srbiju jedan od ključnih partnera u regionu, te da Srbija posebnu važnost pridaje razvoju ekonomskih odnosa jer je BiH jedan od njenih najvažnijih ekonomskih partnera.

Ivanić je izjavio da vjeruje u poboljšanje odnosa Srbije i BiH, ali da će to, kada je riječ o BiH, zavisiti od bošnjačkih lidera. On je nakon sastanka rekao da odnosi BiH i Srbije nikada nisu bili problem, već odnosi pojedinih lidera u BiH, prije svega bošnjačkog naroda i rukovodstva u Srbiji.

"Јa sam, međutim, optimista i mislim da će stvari krenuti nabolje. Vjerovatno će još biti problema, ali stvari se kreću bolje nego što su bile", naveo je Ivanić. On je istakao da je na sastanku razgovarno o odnosima BiH i Srbije i nekim konkretnim stvarima koje bi se mogle uraditi.

Izetbegović kaže da je sastanak bio dobar i da postoje obostrani interes i spremnost da bude riješeno pitanje granice.

"Mislim da će to ići, ali očekujem da ono što smo govorili, neke lijepe riječi i obećanja, sa obje strane, pretočimo u aktivnosti", rekao je Izetbegović.

Vučić je razgovarao i sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Vučić je izjavio da je današnji razgovor sa predsjednicom Hrvatske bio dobar i korektan i najavio da će susreti biti nastavljeni s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa.

"Nastavićemo naše razgovore...i da ne bismo žurili. Nije to jednostavno. Mi imamo mnogo toga što opterećuje naše odnose", rekao je on.

On je rekao da vjeruje da će u nerednih šest mjeseci u razgovorima sa Zagrebom biti postignuti značajni rezultati koji bi mogli da omoguće kakvo-takvo poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske, kao i Srba i Hrvata.

Vučić se prethodno sastao i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Posljednji bilateralni susret, pred svečanost inauguracije, Vučić je imao sa Јohanesom Hanom, komesarom za proširenje i susjedsku politiku EU.

Han je rekao da Srbija ima važnu ulogu u održavanju mira i unapređenju saradnje na zapadnom Balkanu. Istakao je važnost regionalne stabilnosti.

Vučić je zahvalio na prisustvu predstavnika EU na svečanoj ceremoniji povodom njegove inauguracije i to u danu zasjedanja Evropskog savjeta u Briselu, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

"Ovo je jasna poruka da EU računa na Srbiju kao svog člana", istakao je Vučić. On je ponovio da članstvo u EU ostaje glavni spoljnopolitički prioritet Srbije i izrazio zadovoljstvo što su tokom juna otvorena još dva poglavlja.

Vučić i Han (Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Tokom dana, Vučić se sastao sa potpredsjednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine Đijem Bingsjuenom. On je zahvalio kineskom rukovodstvu što je, dolaskom njihovog visokog predstavnika na ovu svečanost, ta zemlja iskaza koliko je iskreno njeno prijateljstvo prema Srbiji.

- „Zahvalio bih posebno predsjedniku Kine Si Đinpingu zbog inicijative "Јedan pojas jedan put", koja je značajna ne samo za našu zemlju. Zahvalio bih na, kako to predsjednik Si kaže, "čeličnom prijateljstvu" Kine sa Srbijom“ - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije se sastao i sa premijerom Gabona Emanuelom Isozeom Ngondeom, a u razgovoru je istakao da je Srbija među spoljnopolitičke prioritete uvrstila razvijanje odnosa sa Afričkom unijom i partnerima iz Afrike i izrazio spremnost da oni budu podignuti na nivo strateških partnerskih odnosa.

Gabonski premijer je Vučiću uručio pismo predsjednika Gabona Ali Bongo Ondimbe, u kome se, uz čestitke na novoj dužnosti, predlaže povećanje razmjene posjeta kako najviših zvaničnika, tako i stručnjaka i privrednika.

Vučić se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Gruzije Mihailom DŽanelidže, kao i Vladimirom Koltovičem, ministrom za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Bjelorusije.

Vučić i DŽanelidze su se saglasili da su turistički potencijali Srbije i Gruzije veliki i da bi uspostavljanje direktnog leta između Beograda i Tbilisija, uz dovršetak procesa vizne liberalizacije, doprinijelo razvoju turizma.

Vučić je ponovio poziv da privrednici iz Gruzije posjete Srbiju i sa srpskim kolegama razmotre mogućnosti za investiranje u obje zemlje. On je zahvalio Gruziji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsjednik Srbije je razgovarao i sa Endruom Leslijem, parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD, te Rauhijem Fatuhom, savjetnikom predsjednika Palestine za međunarodna pitanja.

Izvor: Agencije