latinica  ћирилица
23/06/2017 |  14:17 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Njemački vojnici još godinu dana na Kosmetu

Bundestag je, pred ljetnu pauzu, produžio mandat Bundesvera na Kosovu na još godinu dana, a predstavnici svih poslaničkih grupa osudili su pominjanje "velike Albanije".
Bundestag - Foto: AP
BundestagFoto: AP

Izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da Ramuš Haradinaj, čiji su "ideologiju" pojedini poslanici uporedili sa neonacističkom, postane premijer, piše Dojče vele. Maksimalni broj njemačkih vojnika na Kosmetu smanjen je sa 1.350 na 800, što neće imati praktične posljedice jer Bundesver trenutno u južnoj srpskoj Pokrajini ima 550 vojnika.

Poslanik Gernot Erler i SPD - a, član Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, je zastupao stav da je vojno prisustvo i dalje neophodno zbog provokacija poput slanja brendiranog voza sa natpisima "Kosovo je Srbija" ali se osvrnuo i na nedavne izbore na kojima je pobjedu odnijela takozvana koalicija komandanata bivše OVK.

“Njihov kandidat za šefa Vlade je Ramuš Haradinaj, čovjek pod sumnjom za ratne zločine koji nije iza rešetaka samo zato što su svjedoci povlačili svoja svjedočenja, ili su smrtno stradali pod nerazjašnjenim okolnostima“, rekao je Erler.

Podsjetio je da je druga najjača snaga “lijevo-nacionalistička grupacija“ Samoopredeljenje čiji lider Aljbin Kurti otvoreno traži ujedinjenje sa Albanijom i prekid pregovora sa Beogradom ako Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

Poslanica ljevice i Erlerova koleginica iz Spoljnopolitičkog odbora, Sevim Dagdelen, rekla je da da su ekstremisti na Kosovu  i Metohiji definitivno prevladali. Haradinajevu “ideologiju“ je uporedila sa onom koju ima njemačka Nacional-demokratska partija, inače stjecište neonacista. Kritikovala je njemačku vladu zbog toga što, kako je naglasila, štiti 'tvorevinu' na čijem je vrhu čovjek koji želi da zapali cijeli Balkan.

Izvor: Nezavisne novine